'Gratis' opties voor top Tom Tom

AMSTERDAM - Terug in de tijd met TomTom: de top van het navigatiebedrijf ontvangt niet alleen nog steeds opties als beloning, medeoprichter en topman Harold Goddijn en zijn collega's hoeven binnenkort zelfs niet meer eerst bepaalde prestaties te leveren, om ze toegekend te krijgen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van TomTom, dat binnenkort ter sprake komt op de aandeelhoudersvergadering van het technologiebedrijf. Optieregelingen zijn omstreden sinds ze in de jaren negentig vele topbestuurders multimiljonair maakten. Opties zijn het recht om tegen een van tevoren vastgestelde prijs aandelen te kopen. Als dat goedkoop mag en in grote aantallen, kan dat vele miljoenen opleveren. Oud-TomTom-bestuurder Alexander Ribbink is daarvan het beste voorbeeld. De huidige voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum verzilverde in 2006 in één dag voor 64,5 miljoen euro aan opties.

Door de kritiek op de regelingen zijn steeds meer bedrijven gestopt met opties als beloningsvorm. Dit jaar voegden Philips en Randstad zich in dat rijtje. TomTom zet juist een tandje bij. De bedrijven die nog wel opties uitdelen aan de top, doen dat alleen als de top bepaalde 'uitdagende' prestatiedoelen heeft gehaald. Dat schrijven de regels voor goed bedrijfsbestuur uit de Code-Tabaksblat voor. Met die prestatiedoelen wil TomTom nu ook stoppen. Daar wordt het bedrijf een aantrekkelijke werkgever voor talent van, stellen de commissarissen onder leiding van oud-Heineken-topman Karel Vuursteen. En bovendien: opties leveren alleen geld op als de beurskoers stijgt. Dus dat is al een prestatievoorwaarde op zich, zegt TomTom. Als de koers van het bedrijf daalt, heeft de top niks.

Dat klinkt wel aardig, zeggen diverse grote beleggers in het technologiebedrijf, maar zo simpel ligt het niet. Opties zijn geen snoepgoed. Het recht om aandelen te kopen tegen een bepaalde prijs, is op zich al geld waard. Of de optie ook echt geld gaan opleveren, hangt van de koers af. Maar opties uitdelen is niet gratis, anders zou TomTom ze wel aan iedereen kunnen uitdelen.

Grote beleggers gaan bij de aandeelhoudersvergadering op 1 mei de TomTom-commissarissen vragen om af te zien van het voorstel de prestatiedoelen te schrappen.

TomTom wil tot dan niet reageren. De 'Monitoring Commissie Corporate Governance', die toeziet de naleving van de Code-Tabaksblat, wel. Onlangs was er al gedoe over de 'altijd-prijs-bonus' bij Heineken. Ook riepen vertrekpremies voor de topmannen van Randstad en Ballast Nedam vragen op. De commissie laat weten binnenkort bij de evaluatie van de Code 'de verantwoording en transparantie over het beloningsbeleid' nader te zullen bekijken.

undefined

Meer over