Gras moet je kort houden

Tuinarchitecten mopperen weleens dat Nederland een land is van tuintegels en houten schuttingen ingesmeerd met pantserbeits. In één woord: onderhoudsvrij....

Een eerste stap richting natuur is vaak een grasmat. Maar wie een paar rollen speelweidegras haalt bij een bouwmarkt, moet nog veel meer in huis halen. Meststof bijvoorbeeld, om het gazon om de vier á vijf weken van voeding en stikstof te voorzien.

Verder moet het gazon worden bewaterd met tuinslang en sproeier. Ook nodig: een verticuteer-apparaat om twee keer per jaar het gazon mee uit te kammen. Hoe minder dood materiaal tussen de sprieten, hoe meer licht, lucht en water doordringt tot de wortels.

Tenslotte moet gras kort worden gehouden met een grasmaaier. Drie centimeter, adviseert de firma Hendriks Graszoden in Heythuysen, onder meer grasleverancier voor het WK voetbal 2006 in Duitsland.

Laat het gras niet te lang worden, waarschuwt het bedrijf, want dan maai je 'door het hart van het gras heen'. Dat wordt dan nooit meer een mooie mat.

Tijdens het groeiseizoen (warmer dan vijftien graden Celsius) moet de grasmaaier wekelijks uit de schuur. Lang gras maait moeizaam en blokkeert zonlicht, waardoor het gazon 'hol'wordt. Regelmatig maaien geeft ook onkruid en mos minder kans.

Dan de vraag: wat te doen met de afgemaaide stukjes. Die bevatten waardevolle voedingsstoffen, maar blokkeren zonlicht en leveren schimmelgevaar op. Duurdere maaiers hebben een zogeheten mulch-installatie waarmee het maaisel wordt verpulverd en daarna weer op het gras wordt uitgestrooid.

Wie een biljartlaken nastreeft, met voetbalveld-strepen, koopt een vlijmscherpe kooimaaier met een roller erachter om het gras (zeer tijdelijk) plat te leggen. Voor hetzelfde geld heb je overigens een vierwielige tractormaaier met een maaibreedte van een meter een een topsnelheid van 7 kilometer per uur.

Ook de maaimachine zelf heeft onderhoud nodig. Slijpen kost 5 euro per mes, een beurt voor een motormaaier kost 70-100 euro, inclusief slijpen, nieuwe bougie, luchten benzinefilter en balanceren van het mes.

Goed advies krijg je bij een tuinmachinewinkel. De bouwmarkten Gamma, Praxis en Karwei beperken zich tot hun eigen merk, aangevuld met een enkel alternatief. De keten Hornbach biedt wel veel keuze.

Meer over