nieuwsgeweld tegen boa's

Grapperhaus wijst wapenstok voor boa’s opnieuw af

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), die het vanwege de coronacrisis extra druk hebben, worden niet uitgerust met wapenstok of pepperspray. Minister Grapperhaus van Justitie heeft zich maandag tijdens een bijeenkomst van het Veiligheidsberaad opnieuw gekeerd tegen het bewapenen van de boa’s.

Boa's houden toezicht op de markt op het grote Visserijplein in Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

In twintig steden demonstreren dinsdag de boa’s, die een grotere rol hebben gekregen omdat ze moeten helpen de coronaregels te handhaven. Ze willen daarom meer beschermingsmiddelen ter beschikking krijgen. Aanleiding voor het protest is het incident in IJmuiden op Hemelvaartsdag tegen boa’s die jongeren aanspraken op hun gedrag op het drukke strand.

De boa’s liepen toen klappen op. De BOA Bond pleit sindsdien voor het bewapenen van de handhavingsambtenaren met onder andere een wapenstok. Maar Grapperhaus voelt hier niets voor. ‘Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen’, aldus de bewindsman. ‘Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken.’ De minister denkt wel aan het voorzien van de boa’s met een noodknop en bodycams. Met de noodknop kan snel de politie ingeschakeld worden.

Voor de BOA Bond is de maat vol. ‘Wij eisen dat wij zo snel mogelijk beschikken over verdedigingsmiddelen’, aldus de bond maandag.

Waarom heeft de boa geen wapenstok, en andere vragen over handhaven in coronatijd
Donderdag belandde opnieuw een boa in het ziekenhuis na een geweldsincident. De handhavers roepen al tijden om meer middelen om zich te verdedigen, terwijl ze door corona ‘in twee maanden meemaken wat ze normaal in een jaar voor hun kiezen krijgen’. Waarom lijkt er niets te veranderen?

Meer over