VOLKSKRANT AVONDMaandag 8 JULI

Grapperhaus stelde Kamer niet op de hoogte van kritisch AIVD-advies over 5G | Biologen resoluut: planten hebben geen bewustzijn

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Beeld ANP
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Grapperhaus stelde Tweede Kamer niet op de hoogte van AIVD-advies over 5G
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een advies van AIVD en MIVD over het 5G-netwerk niet naar de Tweede Kamer verzonden, terwijl dat wel had gemoeten. De inlichtingendiensten stellen daarin dat Huawei geweerd zou moeten worden uit de kern van telecomnetwerken.

Amsterdam onderzocht oprichting islamitische school om Haga Lyceum te ondermijnen
De gemeente Amsterdam onderzocht dit voorjaar of zij zou kunnen regelen dat er een tweede islamitische middelbare school in de stad zou komen. Zo had het omstreden Cornelius Haga Lyceum moeten worden ondermijnd.

Biologen resoluut: planten hebben geen bewustzijn
Voelt een boom die wordt omgehakt pijn? Bestaan slimme planten? Het zijn vragen waarover biologen elkaar in de haren kunnen vliegen. Met een opiniestuk in een wetenschappelijk tijdschrift probeert een groep plantkundigen dit debat nu voor eens en altijd te beslechten. Planten hebben geen bewustzijn, schrijven zij resoluut in Trends in Plant Science.

Luchtvervuiling blokkeert zonnepanelen, verlies loopt in de miljarden
Door luchtvervuiling leveren zonnepanelen in China minder stroom op, zo blijkt uit een Nederlands afstudeeronderzoek. Student Bart Sweerts haalde met zijn bevindingen het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy. Luchtvervuiling blokkeert ook Nederlandse panelen.

Paartjes dansen in de smog op een hevig vervuilde dag in Fuyang, China. Beeld Reuters
Paartjes dansen in de smog op een hevig vervuilde dag in Fuyang, China.Beeld Reuters

Tv-tips

We kijken vanavond naar Canvas. Om 21.10 uur ziet u op die zender Belpop Classics, een muziekdocumentaire over Vaya Con Dios, het trio met zangeres Dani Klein dat eind jaren tachtig met een mix van pop- en zigeunermuziek uitgroeide tot een van de succesvolste Belgische popgroepen, en hits scoorde als Just a friend of mine en Nah neh nah. Om 22.15 uur begint Chasing the moon, een drieluik waarin Robert Stone zich verdiept in de ‘space race’, de wedloop tussen VS en Sovjet-Unie in de ruimte. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Vrouwen beslissen zelf over een keuze voor abortus. Dat anti-abortusactivisten voor de deur van een kliniek ze daarvan willen weerhouden is geen ‘hulp’, maar ongepast, betoogt Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond.

Aanraders van de redactie

Hoe Operatie Nachtwacht de mysteries achter Rembrandts schuttersstuk moet ontrafelen
De schutters op Rembrandts De Nachtwacht vertonen ouderdomskwaaltjes. Met Operatie Nachtwacht worden die straks voor het oog van het publiek weggepoetst. Maar voor het zover is zal het schilderij eerst uitgebreid worden onderzocht om meer te weten te komen over zijn ontstaansgeschiedenis.

De komende negen maanden bewoont De Nachtwacht zijn eigen glazen huis. Beeld Simon Lenskens / de Volkskrant
De komende negen maanden bewoont De Nachtwacht zijn eigen glazen huis.Beeld Simon Lenskens / de Volkskrant

Zuid-Afrika rouwt om zijn ‘Afronaut’ (die de ruimte nooit haalde)
De man die de eerste zwarte Afrikaan in de ruimte had moeten worden is dit weekeinde overleden bij een motorongeluk. Zuid-Afrika treurt om de dood van Mandla Maseko.

De Turkse Zaterdagmoeders slaan geen week en geen wake over – waarom?
Sinds 1995 houden de Zaterdagmoeders in Istanbul wekelijks een wake voor verdwenen familieleden. Ze willen weten wat er met hen is gebeurd.

De Zaterdagmoeders verzamelen zich elke zaterdag in Istanbul. Sinds negen maanden doen ze dat noodgedwongen in een achterafstraatje. Beeld Joris Van Gennip
De Zaterdagmoeders verzamelen zich elke zaterdag in Istanbul. Sinds negen maanden doen ze dat noodgedwongen in een achterafstraatje.Beeld Joris Van Gennip

Tweelingen: brengers van geluk en welvaart
Tweelingen hebben iets magisch in Nigeria, laten Bénédicte Kurzen en Sanne De Wilde zien.

Zangeres Tabitha: ‘Ik dacht altijd dat Hollywood me gelukkig zou maken’
Tabitha (26) had een gelukkige jeugd in het Chinees-Surinaamse restaurant van haar ouders. Tot haar vader overleed. ‘Toen kwam ik in een harde wereld terecht.’

Sylvia Witteman: ‘Mama, dit zijn leeuwinnendonuts’, zei mijn oudste zoon met een grafstem
Een doos leeuwinnendonuts zorgde bij Sylvia Witteman thuis voor wat agitatie, met name omdat – volgens de zoons – vrouwen veel minder goed kunnen voetballen dan mannen. De zoons kunnen zelf dan wél weer tegen een bal schoppen of nouja, een beetje. ‘Lang niet zo goed als Lieke Martens.’

Meer over