nieuwsWOB

Grapperhaus moet beter zoeken naar ‘Wilders-stukken’

Minister Grapperhaus van Justitie heeft een beroep van RTL Nieuws op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) niet goed uitgevoerd. Hoewel de nieuwsorganisatie vroeg ‘alle’ documenten over de beslissing PVV-voorman Geert Wilders te vervolgen voor zijn ‘minder Marokkanen’- uitspraak, heeft Grapperhaus het Wob-verzoek te beperkt uitgevoerd.

Minister Grapperhaus. Beeld ANP
Minister Grapperhaus.Beeld ANP

Dat oordeelde de rechtbank Midden-Nederland donderdag in een zaak die RTL Nieuws tegen de minister heeft aangespannen. In juni 2018 beriep RTL Nieuws zich met het ‘Wilders-verzoek’ op de Wob. Een half jaar later – eind vorig jaar – stelde de minister dat hij slechts één document kon vinden dat op het verzoek van RTL Nieuws valt, en dat dit geheim moest blijven.

RTL Nieuws ging daartegen in beroep. Afgelopen juni bleek uit antwoorden van de minister op Kamervragen dat er meer documenten moesten zijn. Daarop verweerde Grapperhaus zich met de veronderstelling dat het Wob-verzoek was opgevat als dat RTL Nieuws alleen documenten had opgevraagd van vóór september 2014. Vervolgens kwamen nog 25 documenten boven tafel. Een deel daarvan, stelt Grapperhaus, kan niet openbaar worden gemaakt.

De rechtbank Midden-Nederland oordeelt nu dat de minister het Wob-verzoek van RTL Nieuws nog steeds te beperkt heeft opgevat: RTL Nieuws heeft duidelijk gesteld dat het ‘alle’ documenten vraagt, aldus de rechter. Grapperhaus moet een nieuwe zoekslag maken en binnen zes weken komen met alle documenten uit 2014 die betrekking hebben op de destijds overwogen beslissing om Wilders vanwege zijn ‘minder Marokkanen’- uitspraak te vervolgen.

In het Wilders-proces heeft het ministerie van Justitie steeds volgehouden dat de beslissing om Geert Wilders te vervolgen, eigenstandig, zonder inmenging van de minister van Justitie (destijds Ivo Opstelten) door het Openbaar Ministerie is genomen. Wilders zelf betwijfelt dat.

Het ‘minder Marokkanen’-proces

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid moet kunnen uitleggen waarom zijn ambtenaren zich mengden in de aanpak van het Openbaar Ministerie. De rechters vroegen vorige maand al om meer tijd om te beoordelen of het proces tegen Geert Wilders onherstelbaar beschadigd is door bemoeizuchtige mails van topambtenaren.

De Volkskrant schreef toen in het redactioneel commentaar dat het met dit proces niet meer goed kan komen, ongeacht wat de uitspraak wordt. De zaak heeft te lang gespeeld en is gepaard gegaan met te veel ongerijmdheden om nog te kunnen resulteren in een vonnis dat het rechtsgevoel bevredigt.

Wet openbaarheid van bestuur

Het gaat trouwens vaker mis met documenten die op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) worden opgevraagd. Ze komen meestal te laat en vaak met grote delen weggelakt. Waarom loopt dat allemaal zo stroef? Lees hier drie problemen, een mogelijke oplossing en twee interviews met volhardende ‘Wobbers’.

Meer over