Grap Tsjechische president over neerschieten premier valt verkeerd

De Tsjechische president Milos Zeman heeft weer voor oproer gezorgd met de opmerking dat premier Bohuslav Sobotka alleen met verkiezingen of een kalasjnikov is weg te krijgen. Zowel de oppositie als de regeringspartijen toonden zich dinsdag verontwaardigd.

Redactie
Milos Zeman Beeld afp
Milos ZemanBeeld afp

Zeman en Sobotka zijn geen vrienden en de president haalt wel vaker verbaal uit. Maandagavond had hij het over de democratische methode om van een premier af te komen, verkiezingen, of te kiezen voor het ondemocratische pad dat kalasjnikov heet. Het was duidelijk een grap en het publiek lachte grif, maar zo niet de politici in Praag.

De president poneert vaak scherpe stellingen, over moslims bijvoorbeeld, en over de EU en de NAVO. De centrumlinkse premier is een stuk gematigder in zijn opvattingen. In de politieke realiteit heeft Sobotka het voor het zeggen, de president geldt echter als een invloedrijke bespeler van de publieke opinie.

In een reactie zegt de premier tegen persbureau CTK dat Tsjechië 'zeer waarschijnlijk het enige land in de beschaafde wereld is waar de president openlijk pleit voor het vermoorden van de premier'.

De Britse premier David Cameron (L) met zijn Tsjechische ambtsgenoot Bohuslav Sobotka. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron (L) met zijn Tsjechische ambtsgenoot Bohuslav Sobotka.Beeld reuters
Meer over