Grand Hotel

Verrassende en mooi vertaalde musical in stijlvol stadshotel.

DOOR JORIS HENQUET

Grand Hotel door M-Lab. Regie: Ursul de Geer.

In hotel The Grand Amsterdam, 28 april. Tot 6 mei, m-lab.nl

Aan het decor hoefde niet veel meer te worden gedaan: de deftige raadzaal van hotel The Grand, aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam straalt zoveel grandeur uit dat je je moeiteloos laat meevoeren naar het luxueuze Grand Hotel in het Berlijn van 1928, toen de stad in volle bloei stond en de economische crisis nog net niet had toegeslagen.

Hier in The Grand heeft gezelschap M-Lab zijn intrek genomen voor de uitvoering van Grand Hotel, een beroemde Amerikaanse musical waarvan het verhaal al jaren meegaat: het begon als een roman van Vicki Baum in 1929 en werd vervolgens bewerkt tot ondermeer een Hollywoodfilm met Greta Garbo in 1932 en een succesvolle Broadway-musical eind jaren tachtig.

Dankzij een mooie vertaling van Koen van Dijk kan het Nederlandse publiek nu ook kennismaken met de excentrieke gasten die in het Grand Hotel verblijven: onder anderen een beroemde balletdanseres die hevig twijfelt aan haar kunnen (Trudi Klever), een terminaal zieke joodse boekhouder (komische rol van Ad Knippels), de directeur van een Amerikaans bedrijf dat diep in de schulden zit (Tony Neef) en een jonge, blonde typiste die actrice wil worden (Jeske van de Staak).

Tijdens een veelbewogen weekend kruisen de levens van de hotelgasten elkaar: in de lobby, op de dansvloer of tussen de lakens. Heel wereldschokkend zijn deze verhaallijnen niet, en hoewel er veel verwijzingen zijn naar de grote maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld, draait het binnen de hotelmuren voornamelijk om showbizzperikelen en amoureuze ontwikkelingen.

Jammer is ook dat de muziek bestaat uit behoorlijk inwisselbaar musicalrepertorie: er zitten weinig memorabele liedjes in de voorstelling, op enkele positieve uitzonderingen na, zoals het afscheidslied Ik sta op het perron, Elizaveta. Het lied wordt overtuigend gezongen door Jamai Loman, die sowieso goed op dreef is als een verwende jonge baron die valt voor de oude balletdanseres.

Wat Grand Hotel bijzonder maakt, is de theaterervaring die M-Lab biedt. Het grote ensemble (achttien acteurs) bespeelt de gehele zaal en laat het publiek zich steeds omdraaien in de stoelen: het ene moment gebeurt er iets achterin bij de receptie, dan is er een telefoongesprek in een hotelkamer aan de zijkant, dan weer kan het publiek gewoon recht vooruit kijken. Gelukkig heeft regisseur Ursul de Geer maat gehouden met de scènes achterin de zaal, waardoor de kans op een stijve nek gering is. Het maakt Grand Hotel tot een verrassende, stijlvolle 360-gradenmusical op een locatie waar je graag een overnachting zou boeken.

undefined

Meer over