Grace and Frankie, Extreme world, With or without you

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een nieuwe serie op Netflix tot Chinese vrouwen die dromen van Giethoorn op NPO 3.

null Beeld Grace and Frankie
Beeld Grace and Frankie

1. Grace and Frankie

Netflix

'We willen samen trouwen. Dat mag tegenwoordig'. Huh? Wat? Horen rijkeluisvrouw Grace (Jane Fonda) en hippie Frankie (Lily Tomlin) dit goed? Komen hun echtgenoten Robert (Martin Sheen) en Sol (Sam Waterston), beiden de 70 ruim gepasseerd, hier tussen het hoofd- en nagerecht samen uit de kast? De twee verlaten vrouwen zijn oude rivalen, maar tegelijk verlaten in hetzelfde oude schuitje, proberen ze er gezamenlijk nu toch het beste van te maken.

Het 13-delige Grace and Frankie werd gemaakt door sitcom-veteraan Marta Kauffman (Friends) en de plot klinkt een beetje als een klucht, maar de serie werkt eigenlijk beter als je hem bekijkt als een eerlijk en ongemakkelijk, soms tragikomisch drama over je liefde verliezen en opnieuw beginnen.

2. Extreme world

Zaterdag, Discovery, 23.00 uur

Begin van een nieuwe reeks misdaadreportages, met veel branie gemaakt door de Britse acteur en journalist Ross Kemp. Zo krijgt hij in Papoea-Nieuw-Guinea, op bezoek bij een guerrillabeweging, een geweer op zich gericht ('You gonna kill me? No one is gonna fucking kill me, alright') en heeft hij in India een gesprek met een mensenhandelaar die zijn geld verdient met de uitbuiting van minderjarige meisjes. In de aflevering van dit weekend stort Kemp zich in de favela's van Rio de Janeiro, waar de relatief goedkope drug crack aan een flinke opmars bezig is.

Ross Kemp, onderzoeksjournalist. Beeld -
Ross Kemp, onderzoeksjournalist.Beeld -

3. With or without you

Zondag, NPO 2, 13.00 uur

Regisseur Hyuckjee Park woonde twee jaar lang in een huisje naast de Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) om hun bijzondere en hartverwarmende levensverhaal te vatten.

Al 45 jaar wonen de twee vrouwen samen in een plattelandshuisje. Dat komt zo: in Korea is het hebben van een zoon de 'plicht van ieder gezin'. Helaas overlijdt Maggi's enige zoon in de jaren zestig aan de mazelen, waardoor ze haar sociale status verliest. Daarna krijgt ze nog drie kinderen, maar het zijn allemaal meisjes.

Om de eer van de familie te redden, komt ze tot een uitzonderlijke daad. Ze is inmiddels 44 jaar en te oud om nog kinderen te baren, dus schakelt ze hulp van buitenaf in. De 25-jarige en geestelijk gehandicapte Chunhee, die mentaal nooit ouder is geworden dan 8, moet een zoon op de wereld zetten voor Maggi en haar man.

Ze betaalt een groot bedrag aan de familie van Chunhee. Aanvankelijk wil Maggi, zodra de felbegeerde zoon er is, Chunhee terugsturen. Maar zodra het moment daar is, kan ze dit niet over haar hart verkrijgen. In Korea is er weinig respect en medeleven voor gehandicapten, Maggi besluit Chunhee in het gezin op te nemen.

Na de dood van 'hun man' zijn de vrouwen bij elkaar gebleven en hebben ze een hechte en liefdevolle band opgebouwd. Maar Maggi maakt zich zorgen: ze verwacht niet lang meer te leven. Wie zal er dan voor Chunhee zorgen?

4. Suriname 5 jaar later

Zondag, NPO 2, 16.00 uur

Aan de vooravond van de Surinaamse verkiezingen, op 25 mei, onderzoekt journaliste Nina Jurna wat president Desi Bouterse de afgelopen jaren voor Suriname heeft betekend.

Voor velen was de verkiezing van Bouterse in 2010 een klap in het gezicht. In Nederland is hij veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugssmokkel en de Decembermoorden van 1982. Toch is hij bij een groot deel van de Surinaamse bevolking, met name bij jongeren, razend populair.

Jurna praat onder anderen met Ronnie Brunswijk, die graag de plek van Bouterse zou innemen. In de jaren tachtig werd hij bekend als leider van het Jungle Commando dat tegen het regime van Bouterse vocht. Ook praat ze met zanger Damaru, die met Jan Smit een hit scoorde met Tuintje in mijn hart. Hij steunt Bouterse in zijn campagne en gaat met hem op pad om jongeren te bereiken. Waarom heeft Bouterse zijn steun?

5. Om de oude wereldzee

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Historicus George Harinck treedt samen met programmamakers Martin Maat en Hans Hermans in de voetsporen van theoloog en staatsman Abraham Kuyper, die in 1905 een reis van negen maanden maakte door Rooms en Oosters-orthodox Europa, het islamitische Midden-Oosten en het Heilige Land. Twee vuistdikke boeken schreef Kuyper over zijn reis, waarin hij onder andere op zoek ging naar 'de formidabele kracht' van de in opkomst zijnde islam. Met de boeken als reisgids begint het avontuur van Harinck, net als dat van Kuyper, in Roemenië, in het zomerpaleis van koning Carol en koningin Carmen Sylvia.

6. Wellington: The Iron Duke Unmasked

Zondag, BBC 2, 22.00 uur

Portret van de eerste hertog van Wellington en 'held van Waterloo', Arthur Wellesley (1769 - 1852). De legerleider die in 1815 Napoleon versloeg, presenteerde zich aan volk en vaderland als IJzeren Hertog: onkreukbaar, extreem netjes en burgerlijk. Maar zijn dagboeken en brieven van en naar vriendinnetjes vertellen een pikanter verhaal. Zo vond Wellesley zijn vrouw nogal onaantrekkelijk en hield hij er 'een harem' aan aanbidsters op na. Acteur Richard E. Grant kruipt in de huid van de hertog en leest voor uit de onthullende correspondentie.

Arthur Wellesley, geschilderd door Sir Thomas Lawrence in 1814, vlak voor de Slag bij Waterloo. Beeld -
Arthur Wellesley, geschilderd door Sir Thomas Lawrence in 1814, vlak voor de Slag bij Waterloo.Beeld -

7. Teledoc: Ni Hao Holland

Zondag, NPO 3, 22.50 uur

'Hier staat dat er de meest traditionele Nederlanders wonen. Ze leven net als de etnische groepen in het zuiden van China.' De uit Peking afkomstige Cherry en haar vriendin nemen in de trein naar Giethoorn nog even de informatiefolder door.

Cherry droomt ervan ooit haar thuisstad Peking in te ruilen voor het Hollandse Giethoorn. Ze heeft er al veel over gehoord en gelezen. Giethoorn wordt, door slimme marketing, de afgelopen jaren overstroomd door Chinezen. Het plaatsje is in China zelfs zo populair dat het op de wereldeditie van Monopoly staat. In deze documentaire wordt belicht hoe deze populariteit is ontstaan en wat het beeld van Chinezen van Giethoorn is.

Meer over