Nieuws

Gouverneur van New York Andrew Cuomo stapt op na beschuldigingen seksueel wangedrag

De Democratische gouverneur van New York, Andrew Cuomo, treedt af. Volgens een recent onderzoek is hij schuldig aan het lastigvallen van minstens elf vrouwen.

Gouverneur van New York  Andrew Cuomo Beeld AFP
Gouverneur van New York Andrew CuomoBeeld AFP

De druk op de 63-jarige Cuomo om af te treden was groot, nadat onder anderen president Joe Biden daar vorige week toe opriep. Uit een rapport van procureur-generaal Letitia James bleek dat Cuomo tussen 2013 en 2020 elf vrouwen heeft lastiggevallen. In veel gevallen gaat het om oud-medewerkers. Cuomo creëerde een ‘angstcultuur’ en een ‘toxische werkomgeving’, aldus het rapport.

In een toespraak op televisie zei Cuomo dinsdag dat hij zijn ‘diepste verontschuldigingen’ aanbiedt aan de elf vrouwen voor het feit dat ze zich ‘beledigd voelen’. Direct daarna zei hij dat er wat hem betreft nooit sprake is geweest van seksueel wangedrag. ‘Ik omhels en kus mensen. Mannen én vrouwen. Dat doe ik al mijn hele leven. Zo ben ik al sinds mijn vroegste jeugd. In mijn belevenis ben ik nooit een grens overgegaan.’

Een dag eerder had een van de vrouwen, Brittany Commisso, in een interview op de Amerikaanse televisie-zender CBS News gezegd dat Cuomo haar tweemaal seksueel intimideerde. De eerste keer wreef hij met zijn hand over haar kont. Een andere keer betastte hij haar borst onder haar blouse tijdens een bijeenkomst in zijn ambtswoning. ‘Hij denkt dat hij onaantastbaar is’, aldus Commisso.

Cuomo ging in de televisietoespraak niet in op de beschuldigingen van Commisso, die als de ernstigste gelden in het rapport. Wel zei hij dat het rapport verkeerde conclusies heeft getrokken uit zijn ‘vriendschappelijke gedrag’. Ook sprak hij over ‘generationele en culturele verschuivingen’ waar hij zich ‘misschien meer bewust van had moeten zijn.’

Volgens Cuomo is er sprake van een ‘politiek gemotiveerde aanval’. Daarom zei hij niet anders te kunnen dan zijn ambt neerleggen, want anders zou er een maandenlange politieke strijd in New York volgen. ‘Daar wil ik niet de oorzaak van zijn. De beste manier waarop ik nu kan helpen is zorgen dat de overheid zich weer op besturen kan richten.’

De gouverneur raakte vorige week de steun van zijn partijtop kwijt na het verschijnen van het rapport. Naast Joe Biden riep ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, hem op af te treden.

Tot begin dit jaar gold Cuomo als een van de sterren van zijn partij, geroemd om zijn aanpak van de coronapandemie. In 2020 gaf hij elke dag een live-update over de ernst van de situatie, terwijl de toenmalige president Trump dit juist probeerde te bagetalliseren. Eerder presenteerde Cuomo zichzelf als voorvechter van de #MeToo-beweging.

Het vertrek van Cuomo is over twee weken definitief. Daarna volgt de vice-gouverneur van New York, Kathy Hochul, hem op.

Meer over