Goudzoekers verwoesten Surinaams park

Illegale goudzoekers hebben dankzij mismanagement en corruptie grote schade kunnen aanrichten in het oudste natuurpark van Suriname, Brownsberg, zo'n 130 kilometer ten zuiden van Paramaribo.

AMSTERDAM - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is door de zaak ernstig in verlegenheid gebracht. Het WNF heeft het park tot 2007 financieel gesteund, in de hoop ecotoerisme te stimuleren. In plaats daarvan telt het park nu 54 goudmijnen.


Dit blijkt uit een rapport dat WNF Guyana's vandaag uitbrengt en dat in bezit is van de Volkskrant. Een van de goudmijnen bevindt zich op vijftig meter van de Irenevallen, een van de toeristische attracties in het park.


De beheerder, Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu), heeft de mijnbouw meer dan tien jaar gedoogd. De laatste directeur van Stinasu liet zich door goudzoekers betalen. De man is gearresteerd. Een van de mensen die aan de slag gingen in het park is Ronnie Brunswijk, de leider van het Junglecommando tijdens de Binnenlandse Oorlog (1986-1991).


Het WNF bracht in maart al een aantal luchtfoto's uit van het gebied. In reactie daarop heeft de Commissie Ordening Goudsector van de Surinaamse regering zo'n 2.500 goudzoekers uit het natuurpark verwijderd. Bij voorgaande 'clean sweeps' waren de goudzoekers doorgaans binnen enkele weken weer terug.


Goudmijnen zijn zeer schadelijk voor het milieu. Mijnlocaties worden volledig ontbost en omgeploegd en rivieren en kreken raken vervuild met het giftige kwik dat bij de winning wordt gebruikt. In uitgemijnd gebied groeit vrijwel niets meer.


De illegale goudmijnen in Brownsberg waren jarenlang een publiek geheim. 'Alle stakeholders wisten ervan', zegt oud-waarnemend directeur van Stinasu, Marie Djosetro. Het WNF zegt de zaak herhaaldelijk bij de autoriteiten aan de orde te hebben gesteld, maar zonder succes. De regering-Bouterse wil de informele goudsector legaliseren.


Laurens Gomes van WNF Guyana's noemt de kwestie een dilemma. Het WNF is tegen ambachtelijke goudwinning in beschermd gebied, maar realiseert zich ook dat het de belangrijkste bron van inkomsten in het arme binnenland is. 'We hebben een diplomatieke status in Suriname, en moeten dus heel voorzichtig opereren. Als je je opstelt als Greenpeace, ben je hier niet meer welkom.' In Suriname bevinden zich zo'n 20 duizend ambachtelijke goudzoekers en 1.200 mijnen. Ongeveer de helft van de Surinaamse goudproductie is informeel.


Wetenschap Het vuile goud van Suriname


Meer over