'Goudmijntje' voor kleine clubs

AMSTERDAM - Hans van Dijk zit nog in de auto, maar voor dit telefoontje maakt hij graag even tijd. De voorzitter van amateurvereniging SVVSMC heeft een donkerbruin vermoeden waarvoor de Volkskrant hem belt.


'Het gaat zeker over Bel Hassani?', zegt hij met een lachje. De voetballer tekende maandag een contract bij Heracles Almelo, dat hem in huis haalde als opvolger van de naar Ajax vertrokken Lerin Duarte, op zijn beurt weer de vervanger van Christian Eriksen, die weer is vertrokken naar Tottenham Hotspur, dat zo veel te besteden had dankzij de monstertransfer van Gareth Bale.


Indirect is ook het SVV van Van Dijk een beetje rijker geworden van al het geld dat Real Madrid voor Bale over had. Voordat hij op zijn 13de bij Sparta terechtkwam, speelde Iliass Bel Hassani in de jeugd van het Schiedamse SVVSMC. Die club maakt daardoor als voormalige opleider aanspraak op een solidariteitsbijdrage, een miniem deel van de 300 duizend euro die Sparta als transfersom aan Heracles betaalde.


'We zullen het eens uitrekenen', zegt Van Dijk opgewekt. De rekenmachine tovert een bedrag van 750 euro tevoorschijn: zo veel mag hij bij Sparta opeisen voor wat SVV kwijt was om Bel Hassani op te leiden. Zijn club maakt slechts aanspraak op de minimale vergoeding van één opleidingsjaar, want de compensatie voor een speler geldt slechts van zijn 12de tot zijn 23ste.


Sparta incasseert dus het grootste deel van de opleidingsbonus die van de transferkoek moet worden afgetrokken (5 procent in zijn totaliteit). En het strijkt ook nog eens een ton op door de transfer van de zelf opgeleide Duarte.


750 euro, het lijkt een habbekrats, afgezet tegen de 100 miljoen van Bale. Maar alle beetjes helpen, zegt Van Dijk. 'Door de crisis lopen de sponsorinkomsten terug. En als grotendeels allochtone club moeten we veel leden achter hun contributie aanzitten. Veel van hen kopen bovendien bijna nooit wat in de kantine.'


Zo is de transfercarrousel ook een goudmijntje voor de allerkleinste clubs. Drie momenten in het leven van een voetballer zijn geld waard voor de vereniging of verenigingen die hem opleidden: zijn eerste jeugdcontract, zijn eerste contract bij een betaaldvoetbalclub, en elke transfer die daarop volgt. Dus verdient niet alleen FC Twente aan de transfer van Nacer Chadli naar Tottenham, maar ook MVV (82 duizend) en de curator van het inmiddels failliete AGOVV (123 duizend).


Om het de clubs niet al te moeilijk te maken, zet de KNVB alle transfers van Nederlandse spelers op internet, inclusief zijn vroegere clubs. 'Zo weet je meteen hoe veel geld je kunt vragen', zegt Van Dijk. Volgens de KNVB regelen clubs de uitlopers van transfers onderling, al adviseert de bond wel over het recht op zulke vergoedingen.


'Je moet zelf achter je geld aan', aldus Van Dijk. Maar zeg nu zelf: hij zou gek zijn als hij het niet doet. 'Bedankt voor je belletje', klinkt het opgewekt, voordat hij alsnog zijn auto inparkeert.

Meer over