Gouden Uil voor Meijsing, Komrij en Verschuur

Geerten Meijsing heeft de Gouden Uil gewonnen voor zijn roman Tussen mes en keel. De uitreiking van de onderscheiding voor het beste literaire werk van 1998 had zaterdag plaats in de Antwerpse Zoo en werd uitgezonden door het Vlaamse tv-net Canvas....

Aan de betrekkelijk jonge prijs - de Uil werd in 1995 op intitiatief van de de Standaard boekhandel, het weekblad Humo en de BRTN voor het eerst uitgereikt voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk - is per categorie een trofee en een bedrag verbonden van 750 duizend Belgische frank, ongeveer 41 duizend gulden.

Tussen mes en keel is voor de jury - onder voorzitterschap van Jos Borr die zich onlangs nog beklaagde over de vervlakking van de literatuur - 'een waarlijk indrukwekkend boek'. De twee andere genomineerden waren Hugo Claus met Onvoltooid verleden en Esther Jansma met Hier is de tijd.

De non-fictiejury (voorzitter Ludo Simons) oordeelde over In Liefde Bloeyende, een bundel beschouwingen over de Nederlandse poëzie van de twaalfde tot en met de twintigste eeuw: 'Dit is een prachtige boek, deze ''summa poetica'' van de Nederlandse poëzie aller tijden, deze diepgravende en luchtige, ernstige en speelse, grondige en verrassende, informatieve en subjectieve ontledingen van 101 gedichten uit onze gezamenlijke taalschat.'

Maanden van leesgenot samengevat in een televisiespot, zo vatte jurylid non-fictie Brigitte Raskin de inderdaad wat haastige gebeurtenis van zaterdag samen. Winnares van de Uil voor kinder- en jeugdboeken Rita Verschuur - zij liet genomineerden Sylvia Vanden Heede (Vos en Haas) en Joke van Leeuwen (Bezoekjaren) achter zich - vond het hoge tempo geen probleem.

Zichtbaar aangedaan nam zij de trofee in ontvangst en zichtbaar opgelucht reageerde zij op het voorstel van interviewer Kurt Vandemaele het bij een vraag of twee te laten.

Meer over