Gouden Boekjes als blijspel voor 5-jarigen

De Gouden Boekjes..

Jowi Schmitz

amsterdam Als ze het podium komen opmarcheren draaien de acteurs één voor één hun blij gekrulde gezichten naar het publiek en daarmee is de toon gezet; Op reis met de Gouden Boekjes van Bos Theaterproducties is een positieve voorstelling. Een blijspel voor 5-jarigen, met ingrediënten waar kleuters over het algemeen van houden. Het gaat over zoekraken en gevonden worden, over huilen en troosten en de acteurs spreken hun zinnen uit met Engels, Surinaams of Vlaams accent.

Zij spelen kinderen die kamperen in de tuin van het rijkste kind. Aangezien ze hun leesboek vergeten zijn, spelen ze hun voor-het-slapen-gaan verhaaltjes zelf. Het zijn verhaaltjes uit de Gouden Boekjes: boekjes met een gouden rand langs de kaft, waarvan het eerste in 1953 verscheen. Op het toneel staat een aantal ladders waar steeds een tekening op stevig karton van ontwerper Rieks Swarte tegenaan wordt geplakt. Die eenvoud maakt het makkelijk om snel van toneelbeeld te wisselen en voorkomt bovendien dat de voorstelling er al te gelikt uitziet. Ook de andere decorstukken zijn eenvoudig. Het huis in het verhaal van de vijf brandweermannetjes komt tot aan de borst van de eigenaresse. De brand bestaat uit getekende vlammetjes. Is het vuur geblust, dan tilt de vrouw het huis op en loopt ermee weg.

Regisseur Leopold Witte bewerkte de Gouden Boekjes eerder als televisieserie, onder de titel Gebakken Mannetjes. Op het toneel houdt hij het tempo hoog en de muziek van Kees van der Vooren past uitstekend bij de sfeer van de voorstelling.

Als blijspel voldoet het stuk goed. Aangezien alle acteurs een karikatuur van een kind spelen, gaat het niet om diepgang of rolbegrip, maar om wie er overtuigend met zoveel ongecompliceerdheid uit de voeten kan.

De meeste kinderen smullen ervan, en sommige volwassenen zullen moeiteloos meegaan in alle blijmoedigheid. Een aantal bezoekers zal met pijn in de kaken van het meeglimlachen de zaal verlaten. Het hangt er van af hoe luchtig men zijn theater blieft.

Jowi Schmitz

Meer over