Gouden Ben en zilveren Marit, een lekker stel

Een paar uur voor haar meeslepende zeilrace in de Laser Radial naar olympisch zilver kreeg Marit Bouwmeester de vraag of ze nog tips van haar vriend 'Big' Ben Ainslie had gekregen. 'Nou, als ik ze al heb gehad, zou ik er beter niet naar kunnen luisteren', grapte de 24-jarige Friezin in Weymouth. 'Als je zijn medalrace hebt gezien...'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Ainslie kroonde zich zondag tot de beste olympische zeiler aller tijden met zijn vierde olympische titel op rij in de Finnklasse. De 35-jarige Brit, die al geruime tijd met Bouwmeester lief en leed deelt, eindigde in de finale moeizaam op de negende plaats, net voldoende voor zijn historische triomf. Een dag later eindigde zijn Hollandse vriendin op de tweede plaats, goed voor zilver.

Bouwmeester en Ainslie schreeuwen hun onderlinge relatie niet van de daken, zeker niet in Engeland. Het liefdespaar heeft bijvoorbeeld met de BBC afgesproken dat er geen aandacht aan hun privésituatie wordt besteed. Dat zou de beruchte Engelse tabloids alleen maar lekker maken.

Maar Ainslie is een sportkoning in Groot-Brittannië, een volksheld. Dus moet of mag hij soms naar een groot gala, met tal van hotemetoten. Zijn vriendin Marit mag dan of moet dan mee. Zo kwam het koppel eens terecht op een exclusieve avond met prinses Anne. 'Ik heb een week moeten oefenen op lopen met hoge hakken. Geef mij maar sportkleren en een paar gympies', liet ze in haar olympisch dagboek in de Leeuwarder Courant weten.

Het is Bouwmeester ten voeten uit. Ze zit het liefst op het water in haar bootje, ver weg van alle drukte en dikdoenerij. Trainen, racen, wedstrijden winnen. 'Ik wil de wereld domineren', zo luidt haar motto.

Voor vakantie maakt ze amper tijd vrij. 'Daar ben ik niet goed in. Vakantie maakte me onrustig.' Na een week mist ze haar vaartuig al. Voor een boottripje met Ainslie maakt ze echter graag een uitzondering. 'Twee kapiteins op één schip, dat blijft altijd interessant.'

Naast de technische en tactische tips van Ainslie, die in Weymouth kind aan huis is, kan Bouwmeester ook rekenen op de steun van haar oudere broer Roelof. Hij miste deelname aan Londen 2012 in de Laser net. Samen begonnen ze ooit in de Optimist bij de plaatselijke vereniging in Wartena met zeilen.

Meer nog dan op Ainslie en op haar broer leunt Bouwmeester op haar Engelse coach Mark Littlejohn, voormalig trainer van Ainslie. 'Pas over 2 jaar is ze op haar best', sprak hij voor het begin van Londen 2012. Dat belooft dus nog wat voor het Brits-Nederlandse koningskoppel.

Bitch fight
In de medalrace ging het hard tegen hard. Er waren vier kandidaten voor goud en de eerste die van dat kwartet over de finish zou gaan, zou goud winnen. Dat bleek uiteindelijk de Chinese Lijia Xu te zijn.

'Het was een echte bitch fight', lachte de 24-jarige Friezin na afloop. 'We zaten zo dicht op elkaar in het klassement en we wilden allemaal maar één ding: goud. Het was super spannend, we lagen steeds op andere posities in het veld. Xu heeft verdiend gewonnen, ze heeft optimaal geprofiteerd van voor haar ideale omstandigheden.'

Bouwmeester wilde niet van zilver met een gouden randje spreken. 'Ik heb het zilver ook niet verdedigd. Ik heb aangevallen op goud. Helaas is dat in de slotfase niet gelukt. Maar zilver verdedig je niet.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over