NieuwsGoogle

Google steekt 4,5 miljard dollar in felbegeerd Indiaas telecombedrijf

De bittere rivalen Google en Facebook strijden sinds woensdag bij hoge uitzondering zij aan zij om een van de felbegeerdste prijzen van de wereldeconomie: de Indiase telecom- en internetmarkt. Google steekt 4,5 miljard dollar in het rap groeiende tech- en telecombedrijf Jio Platforms, dat in vier jaar tijd al 400 miljoen van de in totaal 1,3 miljard Indiërs als klant aan zich heeft weten te binden.

Mukesh Ambani, met een geschat vermogen van ruim 71 miljard dollar de op zeven na rijkste persoon op aarde.  Beeld EPA
Mukesh Ambani, met een geschat vermogen van ruim 71 miljard dollar de op zeven na rijkste persoon op aarde.Beeld EPA

De Amerikaanse zoekmachinegigant volgt daarmee het voorbeeld van Facebook, Google’s grote concurrent qua advertentie-inkomsten, dat in april al 5,7 miljard dollar investeerde in het dochterbedrijf van Mukesh Ambani, met een geschat vermogen van ruim 71 miljard dollar inmiddels de op zeven na rijkste persoon op aarde. Ambani staat daarmee precies tussen de nummers 7 en 9 Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google.

Facebook bezit nu 10 procent van de aandelen, Google 7,7 procent. Ook de Amerikaanse chipfabrikanten Intel en Qualcomm trokken onlangs al de portemonnee voor Ambani’s Jio Platforms, dat met spotgoedkope bel- en internettarieven ’s werelds op één na grootste telecom- en internetmarkt heeft veroverd. Androidmaker Google en Jio Platforms hebben onder meer afgesproken om samen een goedkope smartphone te ontwikkelen voor de Indiase markt.

Beyoncé

Jio Platforms en Google zijn geen vreemden voor elkaar: Google-ceo Sundar Pichai was vorig jaar net als Tony Blair en Ban Ki-Moon al te gast op de extravagante bruiloft van Ambani’s zoon Akash. Die gastenlijst was nog bescheiden, want op de bruiloft van Ambani’s dochter Isha maakten het jaar ervoor nog Beyoncé en Hillary Clinton hun opwachting.

De 63-jarige Mukesh Ambani, ‘s werelds rijkste Aziaat, is de zoon van zakenmagnaat Dhirubhai Ambani, de oprichter van het conglomeraat Reliance Industries, dat behalve in de telefonie ook in de olie, detailhandel, voetbal, cricket en textiel actief is. Toen de door een hersenbloeding getroffen Dhirubhai in 2002 stierf zonder een testament na te laten, ontspon zich een hevige opvolgingsstrijd tussen Mukesh en zijn jongere broer Anil.

Achttien jaar later is Anil blut – zo verklaarde hij eerder dit jaar althans voor een Britse rechter – terwijl zijn oudere broer in Mumbai de 27 verdiepingen, 1 miljard dollar kostende wolkenkrabber Antilia bewoont, na Buckingham Palace het duurste stulpje ter wereld.

Meer over