Goof

Prins Bernhard gaat misschien niet naar de bijzetting van zijn vrouw, volgende week in Delft. Hij voelt zich niet lekker, en bovendien: hij houdt niet van begrafenissen....

Wie wel?

Waar de prins vooral een hekel aan heeft, zo hoorde ik hem zelf vertellen (in een filmfragment dat de radio speciaal van stal had gehaald om het nieuws wat extra cachet te geven), is 'de anti-manier van begraven in Nederland'.

Anti-manier.

Wat de prins daarmee bedoelt? Al die lange speeches, waarin dan gezegd wordt: 'hij was zo'n goeie bridger, en zo.' Hij voegde eraan toe dat hij liever stervenden bezoekt, 'met een fles champagne, of whisky en dan zeggen we 'saluut'.' Ook een manier.

Het nieuws kwam bij ons binnen tijdens het ontbijt en ik kan melden dat het behoorlijk slecht viel, om niet te zeggen dat mijn dochters heftig verontwaardigd waren. Natuurlijk moest de prins naar Delft, wat kregen we nou! Desnoods in een rolstoel, met een plaid over de benen.

Ikzelf was ook niet blij.

Prins Bernhard heeft zijn vrouw nooit echt gelukkig gemaakt, las ik de afgelopen dagen overal. Zij was de koningin van doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg en hij was haar enige gekkigheid. Hij nam het er goed van, en deed waar hij zin in had.

Leuke man.

Niet op haar begrafenis verschijnen, is helemaal in stijl. Tot het bittere einde is de prins de playboy die hij altijd was, geen protocol krijgt hem eronder. Een uur op een stoel zitten met vier camera's van de NOS op je anjer gericht en voor je neus een open grafkelder, ik zou er ook moeite mee hebben.

Maar hij moet wel gaan.

Heel iets anders: overlijdensadvertenties. Tussen die voor de overleden prinses stond ook het bericht dat Goof van de Wijngaart is overleden. Ik heb Goof niet gekend, maar ik weet wel dat ik dat jammer vind. En wel hierom:

'Zijn dood betekent tevens het einde van onze biljartvereniging De Rode Keu (M/L). Dag Goof, dag lid.' Zo luidt de tekst in de advertentie, die ondertekend is door Rob Vernooy.De Rode Keu.

Kende die vereniging slechts twee leden, Goof en Rob? Of was het een bloeiende vereniging die behalve om biljarten vooral om Goof van de Wijngaart draaide? Waar biljartte de vereniging, hoe ging het ertoe? Is het werkelijk ondenkbaar dat men zonder Goof verder biljart? Ik geeft toe dat het geen belangrijke vragen zijn, maar ze bespringen me toch.

Een paar dingen weet ik al over Goof, uit een andere advertentie: hij werkte in de gezondheidszorg, misschien de zwakzinnigenzorg, hij had zijn hart verpand aan Mozambique, hij was een reus – volgens de mensen die hem kenden.

En nu geveld.

Hoeveel reuzen zouden er op jaarbasis geveld worden in overlijdensadvertenties, kan iemand dat eens uitzoeken?

Een mooi stuk over Goof van de Wijngaart en zijn biljartvereniging is me ook heel wat waard.

Ik bedoel maar te zeggen: wat je ook doet, biljarten of vreemgaan, zwakzinnigen verzorgen of op safari gaan, begrafenissen bezoeken of niet; dood gaan we allemaal. Behalve misschien prins Bernhard. Maar mijn hart gaat uit naar Goof.

Meer over