Goocheltruc blijft geheim

'Goochelaars weten als geen ander hoe eenvoudig het is om mensen voor de gek te houden', stelt Mike Kamlet, samensteller van de uitgebreide lijst met door Internet-gebruikers vaak gestelde vragen met de bijbehorende antwoorden uit de newsgroup alt.magic....

FRANCISCO VAN JOLE

Alt.magic is een drukke verzamelplaats voor goochelliefhebbers. Verschillende 'beroeps' nemen deel aan de discussies. Het is echter niet de bedoeling dat beroepsgeheimen worden prijsgegeven. Een van de charmes van het goochelen is immers dat de toeschouwers niet weten hoe het werkt, stelt Kamlet. 'Bovendien leert de ervaring dat ze ernstig teleurgesteld zijn als ze er achter komen hoe een bepaalde techniek in elkaar steekt.'

Wijze woorden weliswaar, maar de verleiding is natuurlijk groot. Internet-gebruikers zijn er bovendien aan gewend dat ze praktisch alles te weet kunnen komen. Dus duiken met regelmaat vragen op over een bepaalde truc. Ene Rick drong afgelopen week in een bericht nog eens aan op geheimhouding. 'Met het bekend worden van de techniek verdwijnt ook het plezier dat je beleeft aan de magie. Je moet je afvragen of je het wel echt wilt weten. Want kennis kun je niet ongedaan maken.' Een nieuwsgierige deelnemer stelt daar tegenover dat hij weet hoe de special effects in films worden gemaakt, maar nog steeds graag naar de bioscoop gaat. 'Het gaat niet om de truc, maar om het verhaal.' Anderen stellen dat je ook naar de bibliotheek kunt gaan om kennis op te doen.

Zeer tot ongenoegen van veel deelnemers is onlangs de discussiegroep alt.magic.secrets begonnen, waarin de geheimen van het vak wel besproken worden. Echt storm loopt het daar overigens niet. In weerwil van de openbaarheid waar het computernetwerk zo bekend om is, blijkt dat geheimen over het algemeen toch gerespecteerd worden. Ook op de verschillende home-pages van goochelaars en liefhebbers is nauwelijks iets te vinden over de techniek achter de trucs, behalve een historisch boekwerkje waarin bijvoorbeeld een antieke versie van het 'doorgezaagde weesmeisje' wordt onthuld. Het blijkt te gaan om twee meisjes die ieder een helft voor hun rekening nemen. 'Maar in de loop der tijd zijn er tal van andere technieken bijgekomen.' Welke dat zijn blijft onvermeld.

Wie toch ernstig verlangt naar het ontrafelen van het geheim achter een bepaalde techniek, kan een e-mail correspondentie starten met een van de op Internet aanwezige goochelaars. Het onzichtbare e-mail circuit wordt ook gebruikt om enthousiastelingen die zelf willen goochelen in de bepaalde technieken in te wijden. Maar voor het verwerven van kennis langs deze weg is minstens net zoveel geduld nodig als voor het opdoen van praktijkervaring.

Alt.magic richt zich vooral op het goochelen als entertainment. Er worden ervaringen uitgewisseld over bezochte voorstellingen, belevenissen en presentatietechnieken. Op alt.magic wordt bovendien regelmatig een overzicht gepost van films waarin goochelen voorkomt, zelfs als dat maar een zijdelingse gebeurtenis in het verhaal is. Zo blijkt de film Pretty Woman ergens in het begin een scène te bevatten waarin een onbekende goochelaar op straat een truc met muntstukken uithaalt. Ofschoon van de persoon in kwestie slechts de onderarmen te zien zijn, meent ene Jamy Swiss de beroepsgoochelaar Jason Randall te herkennen.

Francisco van Jole

Meer over