Gonzales wist volgens partijgenoot van GAL-affaire

MADRID Een vroegere socialistische leider uit Spaans Baskenland heeft donderdag gezegd dat premier Felipe Gonzalez wist van de oprichting van de illegale anti-ETA-doodseskaders in de jaren tachtig....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

'Hij was op de hoogte, want ik heb er bij meerdere gelegenheden met hem over gesproken', zei Ricardo Damborenea nadat hij was gehoord door de speciale onderzoeksrechter. Damborenea was secretaris-generaal voor de provincie Vizcaya van Gonzalez' socialistische partij.

Het is voor het eerst dat een verdachte in het schandaal betreffende de Antiterroristische Bevrijdingsgroepen (GAL) premier Gonzalez met name noemt. Gonzalez is sinds 1982 premier. Hij heeft steeds betrokkenheid bij de oprichting en activiteiten van de GAL ontkend. Gisteren deed hij dat opnieuw.

Damborenea zei dat de GAL opgericht werden 'op initiatief van politici' en dat de vorming van de anti-terreurgroepen goedgekeurd was door degenen 'die zich bezighouden met de bestrijding van het Baskische terrorisme'. Onder hen was volgens hem de leiding van de Socialistische Partij in Baskenland.

Damborenea zei in de jaren 1982 en 1983 persoonlijk te hebben deelgenomen aan de oprichting van de doodseskaders met de bedoeling Frankrijk te dwingen tot een hardere houding tegen de Baskische cellen op zijn grondgebied. Hij zei geen enkele spijt te hebben, omdat 'het gewoon moest gebeuren'. De GAL worden beschuldigd van de moord op zeker 22 met de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA gelieerde personen tussen 1983 en 1987. De meeste aanslagen hadden plaats in Frankrijk.

Een vroegere leider van de staatsveiligheidsdienst, Julian Sancristobal, zit sinds december gevangen in verband met het GAL-schandaal. De voormalige staatssecretaris voor Staatsveiligheid, Rafael Vera, zat sinds wegens februari in voorlopige hechtenis, maar werd vorige week vrijgelaten.

Meer over