Golkar en PDI-P gelijk op in Indonesië

De partij van de Indonesische president Megawati Soekarnoputri en het voormalige politieke voertuig van ex-dictator Soeharto gaan bij de Indonesische verkiezingen voorlopig gelijk op....

De voorlopige uitslagen betekenen een groot verlies voor Megawati's PDI-P. De dochter van 'Vader des vaderlands' Sukarno haalde met haar partij in 1999 nog eenderde van de stemmen. Veel Indonesiërs verwijten haar regering dat ze de corruptie niet aanpakt en geen verbetering in hun sociale omstandigheden heeft gebracht.

Opiniepeilingen voorspellen dat Golkar de verkiezingen zal winnen. De partij zou een lichte winst boeken en met 23 procent 4 procentpunten hoger uitkomen dan in 1999.

Op plaatsen drie en vier staan voorlopig islamitische partijen. De PKB van voormalig president Abdurrahman Wahid haalde tot nu toe 13,7 procent van de stemmen. Het gematigde moslimpartij wordt gevolgd door de meer radicale PPP van vice-president Hamzah Haz (8 procent).

De Democratische Partij van Susilo Bambang Yudhoyono staat op ruim 8 procent. De voormalige viersterrengeneraal geldt als een groot kanshebber voor het presidentschap. Daarvoor kunnen de Indonesiërs in juli naar de stembus.

De officiële uitslag van de parlementsverkiezingen, die maandag werden gehouden, wordt niet voor het einde van de maand verwacht. Ook de opkomst is nog onbekend. Functionarissen gaan er echter van uit dat 80 tot 90 procent van de 147 miljoen kiezers een stem heeft uitgebracht.

Meer over