NieuwsMexico

Golf van geweld na arrestatie zoon El Chapo in Mexico, die kort daarop werd vrijgelaten

Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo, is gearresteerd en kort daarop weer vrijgelaten in de stad Culiacán in het noorden van Mexico. Dat hebben de autoriteiten in het land bekendgemaakt.

Redactie
Na de arrestatie van Ovidio Guzmán, de zoon van El Chapo, brak er een golf van geweld uit. Er gingen onder meer bussen en diverse andere voertuigen in vlammen op. Beeld EPA
Na de arrestatie van Ovidio Guzmán, de zoon van El Chapo, brak er een golf van geweld uit. Er gingen onder meer bussen en diverse andere voertuigen in vlammen op.Beeld EPA

Ovidio Guzmán zou een belangrijk lid zijn van het Sinaloakartel, dat voorheen gerund werd door zijn vader. Hij wordt verdacht van het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen. Hij zou zijn vrijgelaten ‘om levens te sparen’, aldus de Mexicaanse minister van Veiligheid.

De aanhouding van Guzmán leidde tot een golf van geweld en chaos in Culiacán. Gemaskerde mannen, vermoedelijk handlangers uit het kartel van Guzmán, wierpen brandende barricades op en raakten in hevige vuurgevechten verwikkeld met de Mexicaanse politie. Verspreid over de stad lagen slachtoffers op straat, sommigen in plassen bloed. Diverse voertuigen gingen in vlammen op. Tegelijkertijd vond er een uitbraak plaats in een gevangenis en ontsnapten tussen de 20 en 30 gevangenen. De gemeente raadde de bevolking van de stad aan om binnen te blijven totdat de orde was hersteld.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft gezegd dat hij later vandaag een verklaring zou afleggen over de gebeurtenissen.

Enkele uren na zijn aanhouding en het daaropvolgende geweld, zei de Mexicaanse minister van Veiligheid Alfonso Durazo tegen het persbureau Reuters dat Ovidio Guzmán weer was vrijgelaten door de veiligheidstroepen.

De 28-jarige Ovidio Guzmán wordt gezocht door de VS vanwege verschillende drugs-gerelateerde criminele activiteiten, evenals zijn oudere broer Joaquín. Zij zijn twee van de vier kinderen van El Chapo uit diens tweede huwelijk.

Hun vader, Joaquin Guzmán, oftewel El Chapo, kreeg wereldwijde bekendheid na zijn roemruchte ontsnapping vanuit een van Mexico’s best beveiligde gevangenissen. Daarna flirtte hij met Hollywood door een interview te geven aan acteur Sean Penn voor het tijdschrift Rolling Stone, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Niet lang daarna werd de Mexicaanse drugsbaron opgepakt. Momenteel zit hij een levenslange straf uit in Amerika, nadat hij schuldig werd bevonden aan het runnen van een criminele organisatie, het distribueren van drugs en het witwassen van daardoor verkregen geld.

El Chapo. Beeld AFP
El Chapo.Beeld AFP
Meer over