Goldman Sachs is 'giftig en destructief'

Een medewerker van zakenbank Goldman Sachs is woedend vertrokken en deed een boekje open.

AMSTERDAM - Een derivatenverkoper van Goldman Sachs is woensdag op sensationele wijze uit de school geklapt over de dubieuze moraal bij de grote zakenbank. In een opiniestuk in The New York Times spreekt hij zijn walging uit over de 'giftige en destructieve' bedrijfscultuur.


Kla-bam!!! De keiharde dreun waarmee Greg Smith woensdag de deur van zijn werkgever achter zich dichtsloeg, deed Wall Street gisteren daveren. De bankier, lid van de derivatenafdeling van Goldman Sachs in Londen, deed op zijn laatste werkdag een boekje open over de bedenkelijke mores bij de Amerikaanse zakenbank. Smith schrijft dat hij ontslag heeft genomen, omdat hij zich niet meer kan verenigen met de cultuur van de bank. Zijn ingezonden stuk leest als een filippica tegen bestuursvoorzitter Lloyd Blankfein en operationeel directeur Gary Cohn.


Volgens Smith is het topmanagement verantwoordelijk voor een geleidelijke cultuurverandering waarbij de dienstverlening volledig uit zicht is geraakt. Goldman Sachsbankiers proberen gewoon zoveel mogelijk geld uit hun klanten te persen, aldus Smith, die twaalf jaar bij de machtige zakenbank heeft gewerkt.


Het belang van de klanten - Goldman-bankiers zouden onderling denigrerend over 'muppets' spreken - is volkomen ondergeschikt aan het belang van de bank, schrijft Smith.


'De vraag die jonge analisten mij tegenwoordig het vaakst stellen is: 'Hoeveel geld hebben we aan deze klant verdiend?' Het stoort mij elke keer als ik dat hoor, omdat het zo duidelijk het gedrag van hun leiders weerspiegelt. Van hen lezen ze af hoe ze zich horen te gedragen. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken dat een jonge werknemer die zijn ervaren collega's hoort praten over 'muppets', 'kaalplukken' en 'geld binnenharken' niet bepaald tot een modelburger uitgroeit.'


Smith's relaas sluit naadloos aan bij de fameuze metafoor van Rolling Stone-blogger Matt Taibbi, die Goldman Sachs omschreef als 'een grote vampieroctopus die onophoudelijk jaagt op alles wat naar geld ruikt'.


Goldman Sachs is mikpunt van kritiek omdat het de machtigste bank op Wall Street is. De zakenbank heeft zijn dominante positie dankzij de kredietcrisis nog kunnen verstevigen, doordat concurrenten als Merrill Lynch, Bear Stearns en Lehman Brothers zijn weggevaagd. Maar Goldman wordt ook gehaat omdat de bank de hoofdrol speelde in geruchtmakende affaires.


De Amerikaanse toezichthouder SEC beschuldigde Goldman Sachs in 2010 van fraude met verpakte rommelhypotheken. De bank smeerde haar klanten voor de kredietcrisis hypotheekpakketten aan waarvan zij wist dat die waardeloos waren.


Tegelijkertijd gokte de bank voor eigen rekening dat de huiseigenaren hun hypotheek niet meer zouden kunnen opbrengen, wat even later inderdaad gebeurde. Goldman Sachs verdiende hierdoor zowel aan de verkoop van de hypotheken, als aan het instorten van de woningmarkt. De bank schikte met de SEC voor 550 miljoen euro.


In Europa heeft Goldman Sachs eveneens een slechte beurt gemaakt. De zakenbank hielp Griekenland in 2002 een deel van zijn begrotingstekort te verdoezelen. De bank deed dat via een ingenieuze constructie waarbij Griekenland van Goldman Sachs dollars leende tegen een fictieve wisselkoers. De bank verdiende 400 miljoen euro aan de deal.


Goldman Sachs reageerde gisteren met een korte verklaring op de pr-ramp in wording. 'Wij zijn het niet eens met het beeld dat wordt geschetst. Het is naar onze mening geen reflectie van de manier waarop wij onze werkzaamheden uitvoeren.'


Meer over