Nieuwsseriemoordenaar

‘Golden State Killer’ krijgt levenslang voor oude misdaden

Ruim een decennium vermoordde en verkrachtte hij mensen, daarna bleef hij lang buiten schot. Maar nu heeft Jospeh James DeAneglo, alias de ‘Golden State Killer, dan toch levenslang gekregen.

Joseph James DeAngelo tijdens zijn rechtszaak.Beeld via REUTERS

Zijn eerste moord pleegde hij in 1975. In de elf jaar daarna vermoordde hij nog zeker 13 anderen, verkrachtte zeker 13 vrouwen en was schuldig aan tientallen gewelddadige overvallen in Californië. De voormalige politieagent en Vietnam-veteraan Jospeh James DeAneglo, alias ‘Golden State Killer’ kreeg vrijdag levenslang voor zijn gruwelijke wandaden.

De inmiddels 74-jarige seriemoordenaar en verkrachter die tussen 1975 en 1986 vooral de regio rond de Amerikaanse stad Sacramento in een angstgreep hield, werd in 2018 pas ontmaskerd nadat zijn DNA opdook in een databank waarmee particulieren hun familieleden kunnen achterhalen. Eind juni bekende hij schuld voor de rechtbank in Sacramento om de doodstraf te ontlopen.

DeAngelo, die in een rolstoel de rechtszaal was binnengekomen, stond voor de uitspraak op en nam zijn masker af om excuses aan te bieden. ‘Ik heb naar al jullie verklaringen geluisterd, stuk voor stuk, en het spijt me werkelijk voor iedereen die ik heb pijn gedaan.’

Onthutsend

Aanklagers noemden de reeks wandaden waaraan hij schuldig wordt bevonden ‘simpelweg onthutsend’. In totaal zijn er 87 slachtoffers gevallen bij 53 misdaden in 11 diverse regio’s in Californië. DeAngelo heeft na zijn arrestatie nog tientallen verkrachtingen opgebiecht, maar die zijn inmiddels verjaard.

De Golden State Killer bleef decennia een mysterie. Aanvankelijk had hij het vooral voorzien op vrouwen die alleen thuis waren in de Amerikaanse buitenwijken - suburbs. Later richtte hij zich ook op echtparen, waarbij hij de vrouw de man liet vastbinden met schoenveters en zich daarna aan haar vergreep. Hij toonde zich extreem sadistisch. Zo zou hij borden op de rug van de vastgebonden man hebben gestapeld voordat hij zich aan diens vrouw ging vergrijpen. Hij dreigde beide te vermoorden als het servies zou vallen tijdens de verkrachting.

Omdat DeAngelo regelmatig van provincie wisselde duurde het lang voordat duidelijk was dat het om een en dezelfde dader ging. Zo stond de seriemoordenaar en –verkrachter ook bekend als de East Area Rapist en de Original Night Stalker.

Meer over