Gokverbod voor jeugdduels

 Sportweddenschappen op jeugdwedstrijden worden in Nederland niet toegestaan. Dat schrijven de ministers Edith Schippers (VWS) en Ivo Opstelten (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MENNO VAN DONGEN en WILLEM FEENSTRA

AMSTERDAM - Daarnaast overwegen ze een clementieregeling in te voeren voor mensen uit de sportwereld die matchfixing melden bij de autoriteiten.

Jeugdwedstrijden zijn relatief vatbaar voor matchfixing omdat de spelers weinig tot niets verdienen en de sportieve belangen klein zijn. Op veel goksites is het desondanks mogelijk (grof) geld in te zetten op het verloop van duels. Dat is in de toekomst, als de onlinegokmarkt in Nederland is gereguleerd en de aanbieders gebonden zijn aan wetgeving, verboden.

Om matchfixing beter te kunnen detecteren worden allerlei maatregelen genomen. De ministeries kijken onder meer of het haalbaar is vertrouwenspersonen aan te wijzen bij wie sporters en begeleiders terechtkunnen.

De brief van Schippers en Opstelten is een reactie op het onlangs gepubliceerde rapport over het manipuleren van sportwedstrijden in Nederland, van de hoogleraren Marjan Olfers en Toine Spapens. Volgens hen komt matchfixing in Nederland voor, maar gebeurt het niet op grote schaal.

undefined

Meer over