Goedkoop krijgt zijn zin met vliegende start

De Nederlandse vrouwenvolleybalploeg is het Olympisch kwalificatietoernooi in Osaka begonnen met twee overwinningen. Achtereenvolgens werden Taiwan en Kroatië met 3-0 verslagen door de regerend Europees kampioen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Aanvalster Henriëtte Weersing maakte tegen Kroatië haar rentree in de basisformatie van coach Bert Goedkoop. Door blessures en verplichtingen bij haar Italiaanse club Modena, was de ervaren Weersing een tijdje uit beeld. Bovendien bleek het 19-jarige talent Elles Leferink onder meer tijdens het gewonnen EK in eigen land een vervangster van grote klasse. In Arnhem stond de Twentse in een welhaast blindelings contact met de eveneens debuterende spelverdeelster Riëtte Fledderus.

Tegen Kroatië speelde Weersing goed, net als de andere vijf leden van het nationale team: Fledderus, Boersma, Brinkman, Fleurke en Visser. Wissels waren bijna niet nodig en dat was een goed teken. De aanvallende variatie was groot, de blokkering stevig, de pass rustig, het plezier in het spel bij vlagen aandoenlijk. Alleen tijdens de eerste fase van de derde set zakte het niveau.

Met Taiwan, de gemiddeld kleinste ploeg van het toernooi, had Nederland evenmin moeite. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Kroatië voerde bondscoach Goedkoop een wijziging door in zijn basisformatie: Leferink speelde op de plaats van Weersing. In het verloop van de wedstrijd, die ongeveer een uur duurde, bestond ruime gelegenheid ook de reserves speeltijd te gunnen. Alleen tweede spelverdeelster Saskia van Hintum wacht nog op haar eerste minuten.

Van de zeven wedstrijden van de 'Atlanta Challenge', dient Nederland er minstens vijf te winnen om bij de eerste drie te eindigen. Met de op papier moeilijkste duels in het begin op het programma, Kroatië zondag en Japan dinsdag, rekende Goedkoop vooraf op twee keer winst uit de eerste drie partijen. Met een tussenstand van twee uit twee is een eventuele zege op Japan dus een aardig extraatje.

Toen Elles Leferink tegen Kroatië bij de reserves stond, sloeg haar mentrix Weersing er op los. De volgende dag, tegen de technisch goede Taiwanese vrouwen, mocht Weersing rust nemen en maakte tiener Leferink indruk met haar fantastische balgevoel, haar bijna Cubaanse sprongkracht en gecatapulteerde sprongservice. Weersing, de enige dertiger van de ploeg, vond het niet onprettig dat ze kon toekijken: 'Herstel duurt bij mij toch langer dan voorheen.'

'Harry' is de bijnaam van Weersing, omdat ze slaat als een vent. Ze voegde zich drie weken geleden bij de ploeg, na afloop van de play-offs in Italië. Goedkoop zag meteen haar eminente vorm en kreeg de bevestiging tijdens een korte trainingsstage bij Arie Selinger in Kobe.

Volgens Goedkoop was Weersing ook vorig jaar goed, maar tobde ze met allerlei ongemakken. Toen, tijdens het EK in Nederland, brak Leferink met meteoor-achtige snelheid door. Nu zijn de libero-aanvallers inwisselbaar. Wel heeft Weersing meer kracht in haar armen, en wordt van Leferink ook defensief meer gevraagd tegen de wat snellere ploegen. Vooral vanwege de aanvallende extra kracht bestempelt Goedkoop de ploeg als beter dan ten tijde van het Europese titeltoernooi.

Nederland speelt modern volleybal, waarbij een vergelijking met de lange mannen van Alberda opportuun is. Vrijwel iedereen valt aan. Bij Goedkoop zijn Ingrid Visser en Jerine Fleurke het centrum dat blokkerend en aanvallend altijd dreigt. Zodat de tegenpartij rekening moet houden met tal van opties. De jonge spelverdeelster Fledderus heeft veel keuze: het centrum dus, de allrounders Boersma of Brinkman aan de zijkanten, of de kracht van Weersing dan wel Leferink.

OSAKA: vrouwen, Olympisch kwalificatietoernooi: Nederland - Kroatië 3-0 (15-10, 15-7, 15-11), Oekraïne - Taiwan 3-0 (15-12, 15-13, 15-4), Bulgarije - Italië 3-2 (12-15, 13-15, 15-8, 15-9, 15-10), Japan - Roemenië 3-1 (10-15, 15-5, 15-6, 15-2, Nederland - Taiwan 3-0 (15-3, 15-5, 15-11, Kroatië - Bulgarije 3-2 (15-12, 16-14, 8-15, 7-15, 15-12, Italië - Roemenië 3-0 (15-11, 15-8, 15-10, Japan - Oekraine 3-0 (17-15, 15-11, 15-1).

Stand: Nederland 2-4 (6-0), Japan 2-4 (6-1), Italië 2-3 (5-3), Bulgarije 2-3 (5-5), Oekraïne 2-3 (3-3), Kroatië 2-3 (3-5), Roemenië 2-2 (1-6), Taiwan 2-2 (0-6).

Meer over