Goedkoop dun worden

De Volkskrant laat een van zijn beste columnisten op een nogal onopvallende plek schrijven. Op bladzij 3 van de zaterdagbijlage Gezond schrijft Peter Bügel onder meer over dokters en diëten....

Recept: een scheut olie in de pan of een boter. Hele bodem bekleden met spek dat ontbijtspek heet. Hele pan vol met verse Graseieren omdat die beter zijn dan batterijeieren. Peper op de dooiers en op het laatst een uiterst klein drupje goede azijn.

Spek onder de eieren is beter dan bacon. Bacon is vooral heel erg zout. En veel duurder dan spek. O help, daar heb je ons weer met duur en goedkoop. Een lezeres e-mailt:

'Hoi, bij het lezen van de Volkskeuken valt me aan jouw stukjes altijd het volgende op. Jij wilt op een of andere manier altijd zo goedkoop mogelijk koken. Waarom in godsnaam? Verdien je zo weinig bij de krant? Er zijn zoveel lekkere ingrediënten te koop maar van jou mag ik haast geen geld uitgeven. Jammer hoor. Of mag je niet genieten van iets waar je veel voor betaald hebt? Moet lekker altijd goedkoop zijn? Zo dat heb ik nu eindelijk es een keer gezegd.'

Geachte mevrouw, het is waar dat een deel van het Volkskeukenpersoneel vaak goedkoop te werk gaat. Maar de lage prijs is niet het belangrijkste, het is de pret die we hebben om eten dat zo heel veel lekkerder is dan het kost. Andersom kan ons de kaviaar gestolen worden omdat we die lang niet zo smakelijk vinden als de prijs wil. We schreven eens over pasta met broodkruim. Goedkoper kan men het haast niet verzinnen. Broodkruim! Maar een wonderlijk genot, dat is het. En neem nou ganzenlever. Een culipubliciste ging eens vreselijk tekeer tegen de gierige Nederlanders die zelfs met de kerst geen ganzenlever kopen. 'Trek toch eens open die portemonnee', schreef ze. Maar ganzenlever is helemaal geen honderd euro per kilo lekker. Kreeft kan zelfs helemaal niet lekker zijn en toch duur. Er zijn momenten dat het beest geen smaak heeft en niet verkocht zou moeten worden, zoals ook een haring beter kan blijven zwemmen als hij mager is en aan moet sterken.

We hebben een tip voor u. Een Frieslander van biologische teelt. Dat is een aardappel, mevrouw. Ongelooflijk, wat een smaak. En ietsje duurder.

Meer over