Goedheiligman

Gelukkig, Sint Nicolaas is dit jaar weer gekomen. Ook op een postzegel. Geen Nederlandse, maar een Duitse. Bij onze oosterburen is 'St. Nikolaus' niet zo'n bekende mensenvriend; hij heeft daar heel veel concurrentie van de Kerstman. Maar onze Sint is ook in Duitsland niet geheel onbekend. Ook daar hebben ze wel van hem gehoord als 'Gabenbringer', dus: de heilige die cadeaus meebrengt.

Op de postzegel zijn de cadeaus beperkt tot appels. Dat was in oude tijden voor menigeen een groot cadeau. Misschien wil de Duitse Bundespost onder kanselier Angela Merkel haar onderdanen (en andere Europeanen) laten merken dat ook anno 2011 een extra appel best een mooi cadeau kan zijn.

De afbeelding van St. Nicolaas op de postzegel is ontleend aan een glas-in-loodraam in de St. Nikolaus-parochiekerk in Rheurdt/Niederrhein.

Door de jaren heen moet onze Sint blij zijn met - world wide - gemiddeld niet meer dan één postzegel per jaar. De Kerstman gaat voor minstens het tienvoudige. In Nederland moeten we terug naar een zegel uit 1961, vijftig jaar geleden.

In de novemberaflevering van het Maandblad Filatelie zijn veel Sinterzegels uit veel landen uit vele jaren te zien.

undefined

Meer over