Goede voorbereiding bezorgt Anand winst op uitgewoonde Sjirov

Wie het geheim van succes in een knockout schaaktoernooi wil doorgronden, dient op audiëntie te gaan bij Viswanathan Anand. De winnaar van het FIDE-WK in 1997 en 2000 laat in Moskou opnieuw overtuigend zien hoe de hindernissen in de afvalrace moeten worden genomen....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Al bijna vergeten is Anands misstap in de openingsronde waarin hij tegen de Franse outsider Touzane de eerste partij met wit verloor. Het is een vergissing gebleken en geen voorbode van een moeizaam toernooi. Integendeel, per ronde wordt Anand sterker en stijgt de kwaliteit van zijn partijen. Afgezien van Touzane wist alleen de Fransman Tkatsjiev het hem echt moeilijk te maken. De Deen Hansen was geen probleem en de onverzettelijke Drejev werd in de vierde ronde weggecombineerd.

Gisteren trof Anand de juiste tegenstander op het juiste moment. Alexei Sjirov was nauwelijks hersteld van de verschrikkingen die hij de avond tevoren had doorstaan in zijn tiebreak tegen Topalov. Nadat vier rapidpartijen geen winnaar hadden opgeleverd, gaf een zege in de alles beslissende Armageddonpartij Sjirov doorgang naar de kwartfinale. De winnaar zag er na afloop uitgewrongen uit, het zal hem zwaar zijn gevallen zich in te stellen op een zwartpartij tegen Anand.

Waarschijnlijk zag Sjirov zelfs helemaal af van voorbereiding en besloot hij te vertrouwen op zijn kennis van de Russiche opening die hij bijna altijd tegen sterke tegenstanders speelt. Maar hij kwam bedrogen uit. Anand had zich wel tot in de puntjes geprepareerd en won de slag in de overgang van opening naar middenspel.

De kiem voor de nederlaag werd bij de 14de zet gelegd toen Sjirov, noodgedwongen, een paard naar de rand moest terugtrekken. Het beest bleef de rest van de partij een niet ter zake doende toeschouwer bij een gevecht dat zich aan de andere kant van het bord afspeelde. Anand speelde in feite met een stuk meer en won zoals hij wilde.

De drie andere partijen eindigden na onbeduidende schermutselingen in korte remises. Het is niet moeilijk te voorspellen dat vandaag minimaal twee matches in rapid-tiebreaks zullen worden beslist. Als Anand volgens verwachting de halve finale bereikt, zal hij het daarin opnemen tegen de winnaar van de match Lautier - Ivantsjoek.

Bij de vrouwen zette de Chinese Xu Yuhua een grote stap op weg naar de finale door de eerste partij te winnen van Alexandra Kostenjoek, een 17-jarige Russin die zich met professionele begeleiding voorbereidt op haar carrière. Sinds ze een serie glamourfoto's op haar homepage publiceerde, staat Kostenjoek in de Russische pers bekend als de Anna Koernikova van het schaken.

Meer over