Goede doelen

Duitsland is het jaar 2012 begonnen met acht bijzondere zegels. Drie ervan zijn zogenaamde goededoelenzegels met toeslag en laten geslepen edelstenen zien: een robijn, een smaragd en een saffier.

Op een zegel van 55 eurocent staat het beschermde natuurgebied Jasmund op het Oostzee-eiland Rügen. Het is een mooi plaatje van de circa honderd meter mooie hoge krijtrotsen met een smal strandje ervoor en een dichte begroeiing met bos erbovenop.

Op een zegel van 45 cent zien we een sneeuwlandschap met een verwijzing naar de Winterferien (onze krokusvakantie). Een hoge waarde van 145 cent toont Dresden als oude Saksische koningsstad met paleizen en parken.

De Pruisische koning Frederik de Grote werd geboren in 1712. Hij wordt gezien als een groot staatsman en een militair genie, die ook nog filosofeerde en fluit speelde. Een bekend portret staat op een 55 cent-zegel. De laatste zegel herdenkt de glas-, optiek- en lichtdeskundige Joseph von Frauenhofer (1787-1826). Er staat geen portret op de zegel, maar een uitbeelding van kleurtinten in gestapelde lagen glas.

undefined

Meer over