'Goed onderwijs kan bijdragen aan vrede'

Zoals zo veel Palestijnse kinderen groeide Hanan al-Hroub op te midden van het geweld van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever.  Ze woonde in een vluchtelingenkamp bij Bethlehem, waar rellen en schietpartijen soms aan de orde van de dag waren. Haar kinderen overkwam hetzelfde, en toen besloot Al-Hroub dat er iets moest gebeuren. Ze ging voor de klas staan en leert kinderen spelletjes om zonder trauma's op te groeien in bezet gebied.

Anne Sachtleven
Hanan al-Hroub, de Palestijnse juf die de Global Teacher Prize heeft gewonnen. Beeld ap
Hanan al-Hroub, de Palestijnse juf die de Global Teacher Prize heeft gewonnen.Beeld ap

Haar aanpak voor de klas spreekt zo tot de verbeelding dat ze zondag de Global Teacher Prize ontving, een initiatief van de Varkey Foundation van de Indiër Sunny Varkey, die zelf in meer dan tien landen 130 scholen stichtte. De Varkey Foundation geniet steun van filantropen als Bill Gates en wereldleiders als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ze hopen dat de onderscheiding de status krijgt van een 'Nobelprijs voor Onderwijs' en lieten paus Franciscus de prijswinnaar bekendmaken.

'Mijn man en kinderen werden beschoten toen ze van school op weg naar huis waren', zegt Hanan al-Hroub in een video van de Varkey Foundation. 'De kinderen zagen hun gewonde vader. Het veranderde hun gedrag, persoonlijkheid en hun prestaties. Ik had het gevoel dat ik niemand me hielp om mijn kinderen door dit trauma te helpen.'

Innovatieve lesmethoden

Al-Hroub ontwikkelde spelletjes waarin ze haar eigen kinderen en buurtkinderen met elkaar liet samenwerken. Het werkte: de kinderen werden socialer en hun cijfers werden beter. 'Ik besloot ieder kind dat zoiets meemaakt te helpen.' Ze schreef haar methode op in het boek 'Wij spelen, wij leren' en dat is ook haar leidraad voor de klas in Al-Bireh, een plaats vlakbij Ramallah. De kern is de kinderen een geweldloze houding aan te leren en daarbij de band tussen de kinderen te versterken.

De Global Teachers Prize is bedoeld voor docenten die zich onderscheiden met innovatieve lesmethoden, en probeert daarnaast de status van docenten te verbeteren. De eerste winnares was vorig jaar Nancie Atwell, die Engels geeft op een school op het Amerikaanse platteland van de staat Maine. Er waren dit jaar achtduizend leraren genomineerd, onder wie de Utrechtse geschiedenisleraar Jelmer Evers. Hij zat nog bij de laatste vijftig genomineerden.

Bij de prijs hoort een geldbedrag van een miljoen dollar, die geïnvesteerd gaat worden in onderwijsprojecten die Al-Hroub uitkiest. Ze wil het geld gebruiken om een beurzen te geven aan Palestijnse studenten die een lerarenopleiding willen volgen.

De Palestijnen die aanwezig waren om Al-Hroub tot winnares uitgeroepen te zien worden reageerden verblijd. Beeld reuters
De Palestijnen die aanwezig waren om Al-Hroub tot winnares uitgeroepen te zien worden reageerden verblijd.Beeld reuters

Geweldsgolf

De Palestijnse wint de prijs op een moment dat de verstandhouding tussen Israël en Palestina op scherp staat. Sinds 1 oktober zijn in een golf van geweld 191 Palestijnen en 28 Israëliërs gedood.

'Ik kan bijna niet geloven dat de paus mij persoonlijk feliciteerde', zei al-Hroub tegen persbureau AP. 'Voor een Palestijnse lerares heb ik het hoogst haalbare bereikt. Mijn boodschap is dat we samen verandering kunnen bewerkstelligen. Goed onderwijs kan bijdragen aan vrede.'

'Ik kan bijna niet geloven dat de paus mij persoonlijk feliciteerde', zei al-Hroub tegen persbureau AP. Beeld ap
'Ik kan bijna niet geloven dat de paus mij persoonlijk feliciteerde', zei al-Hroub tegen persbureau AP.Beeld ap
Meer over