Goed draaiend Fortis sluit meer kantoren

Bankverzekeraar Fortis heeft de afgelopen twee jaar 618 filialen gesloten in Nederland en BelgiDit jaar gaan nog eens 140 kantoren definitief dicht....

'We bieden betere diensten aan in betere kantoren', zei bestuursvoorzitter Anton van Rossum donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Daarover was het Fortis-bestuur zeer tevreden. De netto-operationele winst vervijfvoudigde in 2003 naar 2,24 miljard euro. De totale baten, zonder de rentelasten bedroegen 30, 36 miljard, een stijging van 14 procent. Het aantal medewerkers daalde met 2200 tot 37.444.

Voor 2004 verwacht Van Rossum een hoger netto operationeel resultaat. Hij schrijft dit toe aan de beursgang van de Amerikaanse dochterbedrijf Assurant, in 2004, en aan de verbeterende marktomstandigheden.

Met de 1,5 miljard euro die Fortis in januari 2004 heeft verdiend aan de beursgang van 65 procent van de gespecialiseerde verzekeraar Assurant, wil Fortis verder expanderen in de Benelux. Daarnaast heeft de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar oog voor 'selectieve overnames' in Europa en de rest van de wereld.

Fortis is de grootste bank in Belgin de vierde in Nederland. Van Rossum vindt het onterecht dat Fortis vaak wordt gezien als een bedrijf dat vooral in de Benelux actief is. 'Dat is onze basis, maar de rest van Europa en Aziijn ook belangrijke markten', aldus Van Rossum.

Fortis verkoopt levensverzekeringen in China en nam vorige week een belang van 61 miljoen euro in de Thaise verzekeraar Muang Thai.

Door de aanhoudend slecht presterende effectenbeurzen in 2002 en 2003 belegt Fortis momenteel vooral in obligaties en vastgoed. De aandelenportefeuille werd in 2002 1,72 miljard euro minder waard en verloor nog eens 311 miljoen euro in 2003.

Bestuurder Herman Verwilst zei gisteren dat Fortis enkele tientallen miljoenen euro's aan leningen heeft uitstaan bij het failliet verklaarde zuivelconcern Parmalat. De contacten met de Italiaanse zuivelproducent zijn verbroken na een samenwerking van ongeveer vijftien jaar.

Meer over