Goed, beter, Bayern: het ultieme familiebedrijf

Vorig jaar won Bayern de Champions League, nu staat het in de halve finales, waarin vanavond Real Madrid wacht. Wat is het geheim van de club?

MÜNCHEN - Bayern München is een familie, een familie van oud-spelers en hun familie, die elkaar opvangen als ze in de problemen komen. Naar de beste Beierse traditie combineert de club dat met een zakelijk instinct en klinkende successen.


Zelfbewust, arrogant en wilskrachtig. Ook dat is Bayern München. 'Mia san Mia', luidt de lijfspreuk, vrij vertaald 'wij zijn wij'. Zoiets als 'Wij zijn Ajax, wij zijn de besten', maar dan sympathieker geformuleerd. En met dat verschil dat Bayern - Duits, Europees en wereldkampioen - wel de beste is.


Vanavond speelt Bayern de tweede halve finale van de Champions League. Als het de 1-0 nederlaag tegen Real wegwerkt en de finale op 24 mei wint, is het de eerste club die twee keer op rij de Champions League wint.


Achter een uitgestrekte gevel in de Säbenerstrasse in een woonwijk van München klopt het hart van Bayern. Trainingsvelden, kantoren, het jeugdinternaat, het spelershome, de fanshop - alles zit er. Behalve het stadion, dat ligt 10 kilometer buiten de stad.


Tientallen oud-spelers en familieleden zijn actief bij de club. Ze kennen Bayern van haver tot gort en bewaken de cultuur. De beroemdste is erevoorzitter Franz Beckenbauer, aanvoerder van het team dat in de jaren zeventig driemaal de Europa Cup 1 won. Hij was ook trainer en voorzitter. Zijn zoon Stephan is jeugdtrainer, diens zoon speelt bij de jeugd, laatste man, net als opa.


Voorzitter is de voormalige topschutter Karl-Heinz Rummenigge, oud-doelman Raimond Aumann regelt de honderden fanshops in binnen- en buitenland, Heidi Schwarzenbeck (dochter van de vroegere voorstopper Hans-Georg) werkt op de afdeling juridische Zaken - om er enkelen te noemen.


Bayern bekommert zich om zijn gevallen zonen. Toen Gerd Müller, met 401 goals in 441 wedstrijden topscorer van de club, aan de drank raakte, brachten zijn voetbalmaten hem naar een verslavingskliniek. Nadat hij was afgekickt, ging Der Bomber aan de slag als hulptrainer bij de amateurs. Hoewel nu dementerend, is Müller (68) nog steeds te vinden op het trainingscomplex.


Ook Uli Hoeness, die dit jaar aftrad als president nadat hij tot drieënhalf jaar cel was veroordeeld wegens belastingfraude, geniet de onvoorwaardelijke steun van zijn club. Als hij zijn straf heeft uitgezeten, wordt hij met open armen ontvangen.


Hoeness speelde in hetzelfde elftal als Beckenbauer en Müller, dat in het midden van de jaren zeventig heerste over Europa. Vierduizend leden kwamen af op de ledenvergadering waar hij het boetekleed aantrok. 'Uli, Uli', scandeerden ze massaal.

Schuldenvrij

Voor de fanshop worden pallets met dozen vol shirtjes uitgeladen. De zaken gaan goed, vorig jaar peurde Bayern 83 miljoen euro uit merchandising. Waar andere Europese grootmachten zich diep in de schulden steken of hun ziel verkopen aan Russische tycoons, blijft Bayern van zichzelf en financieel gezond. Driekwart van de aandelen is in handen van de club, Bayern is schuldenvrij en heeft een eigen vermogen van 287 miljoen euro.


Soms laat Bayern zijn fans financieel delen in het succes. De kaartjes voor de uitwedstrijd tegen Arsenal, achtste finales Champions League in februari, kostten 75 euro. Veel geld voor de harde kern, dus besloot de club per kaartje 30 euro mee te betalen. 'Dit is bedoeld als dank voor jullie geweldige steun in 2013', liet Bayern weten op zijn site.


De trainingsvelden van de club worden gekoesterd als golfgreens. In twee strafschopgebieden worden nieuwe plaggen gelegd, het gras was er nauwelijks vertrapt. De geest van Dettmar Cramer, de succestrainer van de jaren zeventig, waait tot in elke uithoek. Wanneer goed niet meer goed genoeg is, moet het nog beter, was zijn motto.


Het trainingscomplex draagt de handtekeningen van de trainers, die de club heeft versleten. Veel nieuwe coaches slaan bij aankomst aan het verbouwen. Jürgen Klinsmann (trainer van 2008 tot 2009) pakte dat het grondigst aan.


In de vleugel van het eerste kwamen loungehoekjes in mediterrane stijl, een huisbioscoop, een bibliotheek met werk van Goethe, studeerkamers voor taalcursussen en mediatrainingen en boeddhabeelden, die een positieve energiestroom moesten opwekken. De boeddhabeelden hebben het vertrek van Klinsmann niet overleefd.


Louis van Gaal (2009 - 2011) liet camera's in de lichtmasten aanbrengen. De posities van de spelers, het aantal meters dat ze maken, hun sprintsnelheid - alles legden de camera's vast. De beelden werden vertaald in cijfers, die Van Gaal gebruikte bij het maken van de opstelling. Zijn opvolger Heynckes deed er niets mee, net als Guardiola nu. De camera's hangen er nog wel.


Het trainingsoord is uitgestrekt en toch te klein. Ingeklemd tussen woningen kan het geen kant op. De jeugd ontbeert een thuishonk en speelt thuiswedstrijden bij amateurverenigingen in de wijde omtrek, soms wel 60 kilometer verderop. Dat is fnuikend voor het verenigingsleven.

Biergarten

Over een paar jaar verhuist de jeugd naar een nieuw complex bij het stadion Allianz, zo'n 10 kilometer boven München. Het eerste en het tweede (het beloftenteam) blijven op hun post.


De Säbener Strasse ademt historie en emotie, alle groten van Bayern hebben er getraind. 'Je zou de kracht uit de vereniging halen als wij zouden mee verhuizen', zegt Erik ten Hag, de Nederlandse trainer van het beloftenteam, die er dagelijks te vinden is.


In de Biergarten midden tussen de velden zitten in clubkleuren gehulde supporters aan pullen Weissbier. Iets voor twaalven stappen de jongens van de jeugd tot 14 jaar binnen. Het is tijd voor de lunch: een dampend bord spaghetti bolognese. Ze groeperen zich rond de tafeltjes en verorberen rustig hun maaltijd. Ook hier heerst discipline.


Aan de wand hangen foto's van juichende spelers van het eerste, die uitgelaten over elkaar buitelen, hun vuisten ballen of in elkaar armen vliegen na weer een goal. Tussen de foto's hangen sjaals met 'Champions' en 'Rekordmeister'. In elk gebouw is het succes tastbaar aanwezig.

Meer over