Godett lijdt verkiezingsnederlaag op Curaçao

Regeringspartij PAR is de grote winnaar geworden van de statenverkiezingen die op de Nederlandse Antillen zijn gehouden....

ANP

Hoewel Godett op een overwinning had gerekend, won hij slechts 13,4 procent van de stemmen. Van de vijf zetels die hij had, moet hij er nu drie inleveren. De PAR had vier van de veertien zetels die Curaçao in de staten heeft en gaat door de overwinning naar vijf.

De overige partijen die voor Curaçao een plek krijgen zijn de PNP, die een zetel verliezen en daarmee op twee komen, de MAN, die na een afwezigheid terugkeren en drie zetels krijgen, en de nieuwe partij Forsa Korsou, die twee zetels heeft behaald. De PLKP van ex-vicepremier Errol Cova is zijn twee zetels kwijtgeraakt en verdwijnt uit beeld.

De PAR mag nu proberen een nieuwe regering te vormen. Demissionair premier Etienne Ys keert daar in ieder geval niet in terug. Hij heeft de politiek de rug toegekeerd. Het is waarschijnlijk dat lijsttrekker Emily de Jongh-Elhage zijn plaats als premier inneemt. Zij was eerder minister van Onderwijs, Sport en Cultuur en statenlid. Ook was ze driemaal gedeputeerde voor het eiland Curaçao. Momenteel is ze eilandsraadslid.

Het opkomstpercentage op Curaçao was 64,6 procent. Dat lag bij de verkiezingen van vier jaar geleden nog iets boven de 60 procent.

De Staten van de Nederlandse Antillen kennen 22 zetels. Daarvan zijn er veertien voor Curaçao, drie voor Bonaire, drie voor Sint Maarten, een voor Sint Eustatius en een voor Saba.

Van de 695 stemgerechtigden op Saba brachten er 595 een geldige stem uit. De WIPM blijft zijn zetel behouden. Met een opkomstpercentage van 81 procent kozen de stemmers op Bonaire opnieuw voor de UPB (2) en de DemocratischePartij (1). Op Sint Eustatius ging 68,1 procent naar het stemlokaal. De Democratic Party behoudt haar zetel. De enige verandering vond plaats op Sint Maarten, waar een opkomst werd geteld van 60 procent. De Democratic Party verliest een zetel en houdt er een over. De National Alliance wint er een en komt op twee.

De nieuw te vormen centrale regering van de Nederlandse Antillen zal naar verwachting aanblijven tot juli volgend jaar. Nederland en de Antillen hebben met elkaar afgesproken ernaar te streven rond die tijd nieuwe verhoudingen met elkaar aan te gaan. Zo willen Curaçao en Sint Maarten een autonome status binnen het Koninkrijk en krijgen de andere eilanden juist nauwere banden met Nederland.

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) feliciteert de PAR en de andere winnaars, zo heeft hij zaterdag via een woordvoerder laten weten. Pechtold hoopt op een snelle formatie en een goede samenwerking. ‘De partijen kennende vertrouwt hij erop dat het proces van financiële gezondmaking en bestuurlijke vernieuwing op de Antillen soepel voortgaat’, aldus de woordvdoerder.

Tweede Kamerlid Luchtenveld van de VVD laat weten verheugd te zijn over de overwinning van PAR en de nederlaag van de FOL-partij van Godett. Luchtenveld ziet de winst van de PAR als een stap in de goede richting voor een betere relatie tussen Nederland en de Antillen. Woensdag zal hij in een debat met Pechtold om meer duidelijkheid vragen over de Nederlandse inzet bij de verdere onderhandelingen met de Antillen.

Meer over