GO PHISHING!

Wie kent ze niet? Berichten van banken waarin je met klem wordt opgeroepen vooral niet in te gaan op e-mails die van diezelfde banken lijken te komen. Oftewel: phishing. Criminelen die met valse e-mails en websites - van treurig slecht tot akelig echt - proberen belangrijke persoonlijke gegevens van je te ontfutselen. Met voor wie daar intrapt alle gevolgen van dien.

null Beeld iStock
Beeld iStock

Voorkomen is beter dan...
De meeste phishing mails zijn gelukkig vrij snel te herkennen aan de volgende algemene kenmerken:

Slordig taalgebruik
Vaak laat het taalgebruik te wensen over. Of betreft het een vreemde vertaling van een Engelse tekst.

Haast geboden
'Je account dreigt te verlopen... Log direct in!' Allemaal trucs om je snel tot actie over te laten gaan.

Onpersoonlijk
Phishing mails hebben geen persoonlijke aanhef. Een legitieme mail van een bank heeft dat altijd.

Foute links
Kijk goed naar de samenstelling van een URL in de mail, dan zie je bijvoorbeeld dat er 'http://wwwbank.com' staat in plaats van 'http://www.bank.com'.

Bijlagen
Bijgestuurde programma's of documenten? Wees alert, want deze kunnen spyware of andersoortige virussen bevatten.

Vertrouw je een ontvangen e-mail niet, of stuit je op één of meerdere van bovengenoemde kenmerken? Dan is het devies eenvoudig: deleten. Bij twijfel, klik nooit op de link in de e-mail. Ga in plaats daarvan via je browser naar het webadres van de organisatie om te achterhalen of je ergens actie op moet ondernemen.

Onderscheppen is beter dan...
XS4ALL gaat nog een stap verder, door als eerste en op dit moment enige Nederlandse ISP de echtheid van ontvangen e-mails te verifiëren met behulp van de DMARC techniek. E-mail verzenders die DMARC gebruiken, zoals in Nederland ING Bank, krijgen daarom extra bescherming zodra de e-mail bij XS4ALL aankomt. Phishing mails die criminelen uit naam van ING Bank sturen om je bankrekening te hacken, worden zo onderschept voordat ze in je inbox terecht kunnen komen.

Voor meer informatie kijk op:
XS4ALL.nl
Facebook
Twitter
YouTube

Meer over