Glorieus Bakersfield

Diversen: Bakersfield Rebels. Big Beat...

Bakersfield, Californichijnt een mistroostig oord te zijn. Maar zou je afgaan op de muziek die er vandaan komt, dan is alles er glanzend gepoetst en heeft iedereen de hele dag goede zin. Buck Owens, Merle Haggard en Dwight Yoakam zijn Bakersfielders. En alsof dat niet genoeg is vond Big Beat Records in de nalatenschap van producer Gary S. Paxton nog uren muziek die de glorie van het stadje verder vergroten. Van Guilbeau & Parsons, Clarence White en The Gosdin Brothers verschenen al cd's met fijne archiefvondsten. Deel vier bevat de restcategorie: te weinig materiaal voor een eigen album, maar zonde om te laten rusten. The Dudes, Dennis Payne, Bakersfield's Big Guitars c.s. maken glashelder waar het in Bakersfield eind jaren zestig om draaide: poppy liedjes, scherpe zang en klaterende gitaren.

Diversen: The Unbroken Circle. Dualtone. Eens in de zoveel tijd vat iemand het plan op de erfenis van The Carter Family, oergezin van de countrybeweging, af te stoffen. Dit keer was dat John Carter Cash, kleinzoon van Maybelle Carter (en zoon van Johnny Cash). George Jones, Willie Nelson, Emmylou Harris - iedereen is van de partij. Zelfs van vader Johnny lag nog een opname klaar. Ze laten horen dat het repertoire van de Carters moeiteloos driekwart eeuw overbrugt.

Diversen: Straight to Hell. Big Beat. Eindelijk verschijnt een complete soundtrack van Straight to Hell, de film van Alex Cox. In 1986 sloegen The Clash, The Pogues, Elvis Costello, Courtney Love de handen ineen om in Spanje een spaghetti-western te maken, die het schandalige buitenlandbeleid van de VS (Nicaragua!) aan de kaak moest stellen. Voor film was dat wat veel gevraagd. Maar de muziek is zeer aanstekelijk. Morricone is nooit ver uit de buurt, en de vocalen van Shane McGowan en Costello zijn bulletproof.

Meer over