Globetrotter aan basis van ruime zege bij Chelsea

De Afrikaanse danspasjes waarmee Boudewijn Zenden bij de cornervlag het tweede doelpunt van Sunderland vierde, zagen er misschien wat onbeholpen uit. Maar de vreugde bij hem en doelpuntenmaker Asamoah Gyan was er niet minder om. Met een perfect uitgevoerde counter, waarbij de Nederlander aan de basis stond, was het machtige Chelsea op een beslissende2-0-achterstand gezet.

Sytze de Boer

Dat Sunderland zondag vlak voor tijd na geblunder in de Chelsea-defensie ook nog een derde keer scoorde, maakte het feest en de verrassing compleet.


Voor het eerst sinds februari leed de soevereine koploper van de Premier League een nederlaag in het eigen Stamford Bridge. De Londenaren waren verzwakt aan de wedstrijd begonnen vanwege blessures van voormalig PSV'er Alex en aanvoerder John Terry. Ook de afwezigheid van middenvelder Frank Lampard maakte Chelsea er niet sterker op. Sunderland wist vooral te profiteren van de verdedigende zwakte bij de tegenstander. Back Nedum Onuoha kon zijn ploeg vlak voor rust eenvoudig op voorsprong zetten na een slalom door de Chelsea-defensie.


Kort na rust zette Zenden een prachtige driehoekscombinatie op die door de Ghanees Gyan werd afgerond. Zenden, 34 inmiddels, is bij zijn rondgang over de Europese velden na PSV, Barcelona, Chelsea, Middlesbrough, Liverpool en Olympique Marseille bij de ambitieuze club in Noord-Engeland beland, waar hij overigens niet altijd aan spelen toekomt


Vorig seizoen was hij, naast onder meer Darren Bent en Fraizer Campbell, een van de vele aankopen die door de nieuwe eigenaar Ellis Short werden gefinancierd. Deze Iers-Amerikaanse zakenman nam de touwtjes stevig in handen toen de Nederlandse marketing deskundige Chris Woerts er nog commercieel directeur was. Woerts zei indertijd over Sunderland en Short: 'nu is er écht geld' en 'hoe democratischer de club des te minder succes'. Toch wist manager Steve Bruce vorig seizoen zijn ploeg niet hoger op de ranglijst te krijgen dan een kleurloze dertiende plaats.


Vervolgens kwam de Ghanese international Asamoah Gyan voor 15 miljoen euro over van het Franse Rennes, een clubrecord. Dit seizoen is de ploeg gegroeid. Manchester City werd al verslagen, Liverpool, Arsenal, Manchester United en Tottenham Hotspur wisten niet te winnen van de Black Cats. Die staan nu op een keurige zesde plaats.


Mogelijk dat Zenden met zijn goede spel manager Bruce ervan heeft overtuigd hem vaker een basisplaats te gunnen. Kan hij ook de danspasjes bij het vieren van een goal beter onder knie krijgen.


Meer over