Glasvezeldemocratie

Minister van Boxtel wil breedband in ieder huis, bekende hij maandag tijdens de onthulling van de spiksplinternieuwe RTL-website. Breedband, dat is, zeg maar, de spitsstrook van de digitale snelweg....

Toen de confetti was neergedwarreld en de champagneflessen geleegd waren, ben ik maar eens gaan kijken op de nieuwe RTL-site die de minister zo plechtig opende. Een gifgroene gloed vulde mijn werkkamer. Met een zonnebril op las ik tussen de felle achtergrondkleur door in kleine lettertjes: 'Volgens de minister is door initiatieven als rtl.nl de glasvezel-democratie weer een stap dichterbij gekomen.'

De glasvezeldemocratie. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Zou het iets oud-Grieks zijn? Gebaseerd op bijvoorbeeld een Atheens ambacht van glasvezelaars? Of is het een buitenlandse mogendheid die stap voor stap op ons afkomt, vervaarlijk zwaaiend met dodelijke glasvezels? Zal je altijd zien, net nu we een personeelstekort bij de krijgsmacht hebben.

RTL citeert de minister die gezegd zou hebben dat de 'site die vandaag gelanceerd wordt groots van opzet is, multimediaal en...een nieuwe richting in medialand geeft' (sic). Aha, een nieuwe richting. Ik duik er meteen in en klik op informatie van de tv-serie 'Allo 'Allo, een echte klassieker. Terwijl ik wacht op het laden van de pagina, raak ik vervuld van opwinding. Wat zal de nieuwe richting die de glasvezeldemocratie een stap dichterbij brengt, me allemaal melden? Drie zinnen, blijkt, die me niets melden wat ik nog niet wist. Maar er staat een knopje 'Verder'. Ik klik en wacht. Dat was natuurlijk maar de introductietekst. Nu krijg ik alle multimediale aspecten te zien die de minister me beloofd heeft. De pagina verschijnt en ik zie dezelfde drie zinnen weer. Nu met een knopje 'Terug'. 'Allo 'Allo is de eerste keuze boven aan de beginpagina.

Vroeger, in de oude economie, wilde het nog weleens gebeuren dat chefs of andere bazen het werk van onderknuppels controleerden, maar Rik Rensen heeft het waarschijnlijk te druk met Chief Executive Officer zijn om zich daarmee bezig te houden. En de rest van het personeel heeft het waarschijnlijk te druk met ceo worden om zelfs maar de spel- en taalfouten van de site te verwijderen.

Ik laat RTL voor wat het is en spoed me naar een zoekmachine waar ik 'Allo 'Allo intik. Ik zie amateursites die in detail het verloop van de serie weergeven, ik lees hoe het begon als satire op een serieuze serie, en bij de BBC - een publieke omroep - kan ik de titelsequentie in volle multimedialiteit aanschouwen.

De opening van de RTL-website is daarmee een mooi symbool van de waan en werkelijkheid van internet. De patserige jongens met het grote geld brallen over hun mogelijkheden, de politici beloven de toekomst, en ondertussen zijn het de amateurs, vrijwilligers en wetenschappers die het netwerk gebruiken waarvoor het bedoeld is.

Van Boxtel wil de glasvezeldemocratie nog meer stappen dichterbij brengen door de glasvezels in het riool aan te leggen, lees ik verder. Hij beseft vermoedelijk niet hoe treffend die beeldspraak was bij de opening van rtl.nl.

Meer over