Glasgow

Stort je in het uitgaansleven van Glasgow, voorheen saaie industriestad, zeggen de echte Glaswegians. Volop exotische restaurants, pubs en clubs met livemuziek, en misschien ontdek je wel de nieuwe Oasis.

MIRJAM BOSGRAAF

De vriendelijke Glasgowers (Glaswegians mag ook) vinden het altijd wel grappig als iemand dat ene zinnetje uit de tv-serie Taggart met een vet Glasgows accent nadoet: 'There's been a marrderr.' In september moeten ook zij kiezen, of bij Engeland blijven, of als onafhankelijk Schotland verder. Blogger en geboren Glasgower Gordon Ford weet nog niet wat hij aan moet met het 'Scottish independence referendum'. 'Ik voel me, zoals zoveel Schotten, Engels en Schots tegelijk', zegt hij. 'Maar de Scottish National Party doet het wel heel goed in Glasgow, Labour-territorium van oudsher.' Ford vertelt dat de grijze working class-stad Glasgow steeds meer in een culturele stijlstad is veranderd. Het hele gebied langs River Clyde is in de loop der jaren volgebouwd met nieuwe huizen en kantoren, opvallende bruggen, en het puntige Shipyard Museum van architecte Zaha Hadid. 'Er staat gelukkig nog wel een oude kraan die aan de scheepsbouw herinnert', zegt Gordon Ford. Met drie universiteiten is Glasgow volgens hem vooral een jonge stad, met 'plenty of pubs', altijd en overal livemuziek en een dampende clubcultuur. The Garage, Glasgows superclub met 5 ruimten, 8 bars en 4 dj's per avond, is elke avond van de week open. Gordon: 'Op zondagochtend in Sauchiehallstreet is het soms net zo druk als overdag. Dan komt iedereen de pubs en clubs uitrollen. Ik ga liever naar de Buff Club, daar draaien ze James Brown en andere soul en funk.'

1. King Tut's

De live music-scene van Glasgow is beroemd. En King Tut's staat gewoon op nr.7 van de Follow Your Bliss List, bucket list-bestemmingen van New York Magazine. Nog boven de beklimming van de Kilimanjaro. De Engelse rockband Oasis begon in 1993 in King Tut's, voluit King Tut's Wah Wah Hut. En ook Radiohead, the Verve, Franz Ferdinand en Snow Patrol speelden er aan het begin van hun carrière. Er heerst een elektrisch sfeertje in King Tut's en het is een opwindend idee dat je zomaar voor de next big thing staat te klappen.

Adres: 272a St Vincent Street

2. Cafe Source

Glasgow is de tweede 'currycapital' van Groot- Brittannië, en verder kun je er alles, alles eten, Mongools, Pakistaans, Chinees, en alles uit de zee. En Schots dus. In de kelder van de 18de-eeuwse St Andrew's-kerk - de kerk zelf is tot danszaal omgebouwd - zit een glad gepolijst restaurant dat Schotse klassiekers serveert. Cullen Skink, Schotse vissoep met gerookte schelvis, aardappels en uien, en rumbledethumps, aardappelpuree met kool en lenteuitjes. En good old haggis natuurlijk. Als haggis iets te authentiek is, dan bakken ze ook een haggis beef burger. Als die ook nog te authentiek is, dan staat er altijd nog croque monsieur op de kaart.

Adres: 1 St Andrew's Square

3. The Hyndland Cafe

Beetje-uit-de-buurt-maar-toch-fijn-café met houten toog en indus-trieel interieur. Leuk: ze serveren de hele dag ontbijt. Schots, met bacon, worstjes, scrambled eggs en bloedworst, maar ook niet zo Schots (?), toast met bacon en ahornsiroop.

Het fijnste: ze bezorgen in het weekend ontbijt op bed, tenminste tot aan de deur, desgewenst zelfs met de krant en een doordrukpakje antikateraspirines.

Adres: 96 Clarence Drive

4. Sloans

Sloans begon in 1797 als café op de plaats waar de diligence naar Edinburgh vertrok (5 uur duurde de reis per postkoets). De mahoniehouten trap en het geëtste glas zijn nog over uit die tijd. In 1797 werden er hanengevechten op de binnenplaats gehouden, nu heeft Sloans zich gespecialiseerd in klassiek vermaak: muzikale bingo, een big band, op zondagmiddag is er taart, en op vrijdagavond 'céilidh', een Schots volksdansfeestje. En, er staat macaroni met kaas plús friet op de kaart, dé guilty koolhydraatpleasure van de Glaswegians.

Adres: 108 Argyle Street/62 Argyll Arcade

5. Queens park

Rust en groen midden in het drukke zuiden van de stad. Er is water, paadjes, een hoog punt vanwaar je de stad kunt rondkijken, en elke 1ste en 3de zondag van de maand een boerenmarkt met chutneys en grote ronde kazen. En er is een grote kas met een koikarpervijver, heel langzame schildpadden achter glas, en een enorme populatie cacteeën. Soms zijn de cactuskenners die er vaak rondlopen nog interessanter om te bestuderen dan de planten zelf.

Adres: 520 Langside Road

6. Great Western Road vintage shops

Glasgow is een vintagestad en Great Western Road in West End is dé vintagestraat. Bij Glasgow Vintage Co hangen veel mooie jaren vijftig-ronddraaijurken, en de echte retrospeurder vindt er soms een militair uniform in de kelder, of als je dat wilt, een oude kilt. Of Retro, bij Glasgow Vintage Co om de hoek. Die zijn weer erg goed in hoedjes en handschoenen.

Adres: Glasgow Vintage Co, 453 Great Western Road

7. Glasgow Film theater

Favoriet van de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino. De première van zijn Deathproof vond plaats in het GFT. Het filmtheater programmeert al 40 jaar arthouse, documentaires en klassiekers door elkaar. Buster Keaton en Ascenseur pour l'échafaud, gaan er makkelijk samen met een cultklassieker als Robocop.

Adres: 12 Rose Street

8. Hillhead Bookclub

'Hier kunnen links- en rechtshandigen vredig samenkomen, zonder de angst om vervolgd te worden.' Zo omschrijven ze bij Hillhead Bookclub hun lastig te karakteriseren etablissement. Hillhead is een vreemd, eclectisch café met een gewelfd plafond. Je kunt er pingpongen, retro computergames spelen en cocktails drinken uit, echt waar, een oude koffergrammofoon. Op zondag is er een vintagemarkt en op woensdag een naaiclub. Maar volgens ingewijden zijn de Bloody Mary's er ook top notch. Nergens een boek te bekennen. Trouwens.

Adres: 17 Vinicombe Street

Gill Davies (49) woont al 18 jaar in Glasgow. Volgens haar zijn de Glaswegians 'de vriendelijkste mensen ter wereld'.

Foodie Jennifer Clare (24) houdt van culinair Glasgow, elk nieuw Perzisch of Russisch restaurant probeert ze uit.

Julia Forrest (29) vindt Glasgow 'vibrerend en modieus'.

Stuart Crawford (32) houdt van het industriële erfgoed van Glasgow, het vele groen, en van de vele boekwinkels. Gordon Ford (28) houdt van de stad, omdat je altijd weer nieuwe hang-outs kunt ontdekken.

spottedbylocals.com

undefined

Meer over