Glas-in-lood maakt het kerkinbreker makkelijk

Toen pastoor Michael Dorresteijn van de Sint Corneliusparochie in Swartbroek (bij Weert) zondagmorgen de eerste voorbereidingen trof voor de mis, werd hij onaangenaam verrast....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De inbrekers of inbreker hadden een glas-in-loodraam ingeslagen. Pastoor Dorresteijn alarmeerde de politie. Voor de geschokte parochianen hield hij die morgen noodgedwongen slechts een korte communiedienst. De materiële schade loopt volgens Dorresteijn in de duizenden euro's. 'Maar de emotionele schade is veel groter. Parochianen missen hun vertrouwde Maria- en Jozefbeelden. Twee mensen hebben al financiële steun aangeboden voor de vervanging van de Mariabeelden', aldus de pastoor.

Het is de derde kerkinbraak in Limburg binnen enkele weken. Vorige week werd ingebroken in een kerk in Baexem. Een paar weken geleden was een kerk in Oud-Geleen de klos. In alle drie de gevallen kwamen de daders binnen via het glas-in-lood. Dat is veelal de kwetsbaarste plek van kerken. 'Door dubbel glas kom je minder snel binnen dan door glas-in-lood van honderd jaar oud', aldus directeur Jo Hermans van kerkverzekeraar Donatus in Rosmalen.

Donatus drukt de kerken al tijden op het hart meer aan preventie te doen. Oude kerkdeuren voorzien van antieke sloten met een zware sleutel bieden nu eenmaal niet zo'n goede bescherming tegen inbraak. De verzekeraar adviseert extra grendels, espagnolet- of bijzetcilindersloten en dievenklauwen. Glas-in-loodramen kunnen veiliger worden gemaakt met de plaatsing van voorzetramen. Daarnaast schrikt een alarminstallatie kerkdieven af.

Volgens Donatus-directeur Hermans is het toeval dat drie Limburgse kerken op rij zijn bestolen. 'Er zijn vijfduizend kerken in Nederland, waarvan 90 procent bij ons is verzekerd. Het komt bijna dagelijks voor dat een kerk ten prooi valt aan inbraak, vernieling of schade. Maar wat levert het een inbreker nou opt Er is geen markt voor zo'n kerkbeeld, kelk of monstrans. Bij de gemiddelde particulier is meer te halen dan in een kerk.'

Meer over