Glamour, punk en wax

V kiest dagelijks een hoogtepunt tijdens Amsterdam Fashion Week. Ook debutanten uit het buitenland komen hier naartoe. Met de show van het label Fredfarrowbritt-avelontan als eigenzinnig en kleurrijk hoogtepunt.

Fred Farrow (26) en Britt Avelon Tan (28), vriend en vriendin, gelden al een jaar of twee als namen om in de gaten te houden. Farrow liep stage bij Vivienne Westwood en werkte voor Balmain. Tan was stagiaire bij het Parijse modehuis J.C. de Castelbajac. In 2010 studeerden ze samen af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. En hoewel ze inmiddels hun werkruimte aan de rand van Arnhem hebben verruild voor een plek in Belleville, een opkomende wijk in Parijs, kozen ze voor de catwalk van Amsterdam Fashion Week om hun nieuwste collectie te presenteren.

Dat is tekenend voor deze editie van de Fashion Week, waar opvallend veel jong talent te zien is. Ook uit het buitenland. De Belgische Ann Bogaerts en de Britse Laura Smith (allebei 27), die gisteren ook een show gaven, vinden dat jong talent dat zich wil profileren meer kansen krijgt in Amsterdam dan in Londen of Parijs.

Freddfarrowbrittavelontan, heet het label van Farrow en Tan. Niet echt een merknaam die lekker bekt. Maar dat maakt de ontwerpers weinig uit. Ze laten zich niet zo makkelijk in een hokje stoppen. Hun werk is eclectisch: ze gooien met gemak verschillende stijlen en stromingen door elkaar. Glamour. Punk. Werkmanskleding. Ambachtelijke couturetechnieken. Het zit er allemaal in. Farrow baseerde eerder een collectie op het idee van 'de Chanelgirl die haar jasje heeft gewisseld met een T-shirt van de barman'.

Nu zijn 'structuren en gebaren' het uitgangspunt. De ontwerpers, niet vies van het grote gebaar, hebben goed gekeken naar het werk van late expressionistische kunstenaars zoals Soulages, John Hodgekinson en Brice Marden. Op een witte mouw zijn losse blauwe kleurstreken gezet. Met bijzondere weefsels, die ze zelf hebben gemaakt, en gekleurde Barbourwax weten ze extra diepte te suggereren. Hun eigenwijze aanpak levert een daverend applaus op. Met recht. Fredfarrowbrittavelontan, onthoud die naam.

undefined

Meer over