Gispen koopt alles van Hutten

Richard Hutten verkooptvolledige collectie aan Gispen...

Amsterdam Ontwerper Richard Hutten heeft zijn producten ondergebracht bij meubelmerk Gispen. Het is voor het eerst dat een bekende Nederlandse ontwerper zijn volledige collectie in één keer onderbrengt bij één producent. Ook opmerkelijk is dat Gispen vooralsnog alleen meubels voor kantoorinrichting produceert.

Volgens Hutten gaat het in totaal om ‘ruim veertig producten’ die hij de afgelopen zeventien jaar ontwierp, waaronder de wereldberoemde No sign of design-tafel en de Sexy Relaxy-stoel.

Hutten bracht tot nu zijn collectie zelf uit. ‘Maar ik werd steeds meer fabrikant en steeds minder ontwerper’, licht hij de overname toe. Wel blijft hij speciale edities van deze ontwerpen, die zijn aangekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam en het MoMa in New York, in gelimiteerde oplage maken.

De collectie van Hutten wordt ondergebracht bij NGispeN, een nieuwe collectie voor in huis waaraan ook andere ontwerpers van naam een bijdrage leveren, zoals Bertjan Pot en de Italiaan Fabio Novembre. Ook gaat Hutten een nieuwe producten ontwerpen voor zowel NGispeN als de bestaande kantoorcollectie. Zo maakt hij een eigentijdse versie het President-bureau uit 1950.

NGispeN werd dit weekeinde geïntroduceerd op de meubelbiënnale in het Belgische Kortrijk.

Over het geldbedrag dat hiermee gemoeid is, worden geen uitspraken gedaan, als is het bedrag volgens Hutten ‘hoog genoeg voor een bericht op de economiepagina van de kranten, zelfs in deze barre tijden’.

Gispen is een bekendste interieurmerken van Nederland, wat opmerkelijk is want sinds 1980 produceert het alleen nog maar kantoormeubilair.

Ook de bekendste stoelen uit de Gispen collectie – de 101 van W.H. Gispen zelf en de Mondial van Gerrit Rietveld – zijn ooit ontworpen voor het kantoor, waarna ze door hun heldere en praktische vorm als vanzelf hun weg vonden naar de huiskamer.

Meer over