Giro was NOS zelfde waard als warming-up voetbalploeg

Geen minuut zond de Nederlandse televisie van de 85ste Giro d'Italia uit. Nog een bofje voor de NOS dat Giro-debutant Michael Boogerd geen moment aanspraak maakte op een hoge klassering en dat de Rabobank-ploeg ook anderzins (doping) niet prominent in het nieuws kwam....

Zijn kleurloze zeventiende plaats ten spijt is het Michael Boogerd zeer goed bevallen in de Giro. Nederlands beste ronderenner wil volgend jaar graag weer terugkomen. De vraag is of zijn werkgever dat ook wil. De sponsor wil op tv te zien zijn en als de NOS volgend jaar wederom niets uitzendt kan het wel eens zo zijn dat Rabo de Giro links laat liggen.

Anderzijds: of de NOS aandacht besteedt aan de Giro hebben de wielrenners in zekere zin in eigen hand. Als Boogerd aan het roze van de leiderstrui had geroken was de NOS ongetwijfeld uitgerukt. Zo ging het in het verleden met Erik Breukink ook. Toen die eenmaal de Giro dreigde te winnen waren Mart Smeets, en tal van Nederlandse kranten, snel ter plekke.

Stel dat Boogerd dit jaar een Breukink-achtige prominente rol had gespeeld, dan had dat nog een aardige botsing opgeleverd tussen de NOS en de RAI.

Die Italiaanse omroep is nog steeds des duivels over het 'belachelijk lage, agressieve bod' van de NOS voor de uitzendrechten van de wielerronde.

Op enig moment van de onderhandelingen had de NOS nog maar minder dan tienduizend euro over voor tv-beelden van de Giro, foetert Massimo Migani van Rai Trade (de verkooptak van de staatsomroep).

Voor zo'n bedrag mag je de warming-up van een voetbalploeg nog niet eens uitzenden, weet Migani.

Meer over