Gipsbus komt terug

De gipsbus komt terug. Directeur Henk Dokter van Internationale Ambulance in Rotterdam is in onderhandeling met de Inspectie van de Gezondheidszorg over de inrichting van een bus waarmee gewonde wintersporters kunnen worden gerepatrieerd....

Ruim anderhalf jaar geleden zette de inspectie een streep onder een experiment met 'de letselbus', waarmee zo'n twintig gewonde skiërs naar huis konden worden gebracht. Voor de verzekeraars was dat relatief goedkoop en voor de wintersporters soms sneller, en vooral comfortabeler.

De letselbus heeft één seizoen gereden en moest daarna stoppen op last van de inspectie. Dokter onderhandelt nu over een Zweedse ambucoach. In Zweden rijden volgens Dokter een stuk of tien van dergelijke bussen.

Internationale Ambulance beschikt over een van die bussen. 'Alles zit er in, tot en met een beademingsapparatuur', zegt Dokter. In de bus kunnen maximaal vijf bedden worden ingericht. Als het gaat om patiënten die zittend kunnen worden vervoerd, is er ruimte voor twintig gewonden.

Er is volgens Dokter sowieso een markt voor dit vervoer. Mochten de gesprekken met de inspectie op niets uitlopen, dan kunnen met de bus gehandicapten worden vervoerd. Op 18 maart presenteert Internationale de coach in Rotterdam op een bijeenkomst van het Rode Kruis.

Meer over