Gijzeling in hotel Somalië beëindigd: 20 doden

Twintig mensen hebben een aanval op een hotel in Somalië niet overleefd. Onder de doden zijn ook de zes terroristen van al-Shabaab die verantwoordelijk zijn voor de aanslag in de hoofdstad Mogadishu, zei de minister van Informatie, Mohamed Abdi Hayir Mareye vanmorgen. Meer dan twintig mensen raakten gewond.

Het bestormde hotel raakte eerder beschadigd door een autobom. Beeld afp
Het bestormde hotel raakte eerder beschadigd door een autobom.Beeld afp

De militante moslims vielen gisteren het hotel binnen en gijzelden een aantal mensen, nadat buiten een autobom was ontploft. De politie belegerde het hotel tot zaterdagochtend. Toen konden de agenten het hotel uitkammen op zoek naar de laatste aanvallers en boobytraps. Er werd eerder uitgegaan van negen aanvallers, maar dat bleek achteraf niet te kloppen.

Volgens al-Shabaab zijn de gedode mensen regeringsmedewerkers. 'We hebben hen gedood die bij de regering horen en de burgers laten gaan', zei een woordvoerder van de terreurgroep tegen persbureau Reuters. Onder anderen Yusuf Mohamed Ismail Bari-Bari, de Somalische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in Zwitserland, is gedood.

Al-Shabaab vormt al jaren een bedreiging voor het zwakke Somalische gezag. De jihadistische groepering is in 2011 door een Afrikaanse legermacht uit de hoofdstad verdreven, maar heeft daarbuiten nog steeds voet aan de grond. De groep pleegt regelmatig aanslagen, die met name zijn gericht tegen de regering. In februari was ook al een hotel in Mogadishu het doelwit. Toen pleegden een man en een vrouw die vermoedelijk uit Nederland kwamen een aanslag, waardoor tientallen mensen omkwamen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over