Gif

EINDELIJK IS wetenschappelijk bewezen wat de meeste Nederlanders met hun gezonde boerenverstand allang wisten: slaappillen zijn volmaakt overbodig. Aanstellerij, luxegedrag....

Die therapie hoeft maar een jaar te duren. Dat maakt zo'n 84 uur aan klein groepswerk. Wij rekenen de reistijd en de gezellige nazit niet mee. En als de slechte slaper dan ook nog afziet van alcohol of koffie, drie keer in de week een halfuur gaat joggen, de slaapkamer alleen gebruikt om te seksen en te slapen - een boek op het nachtkastje is uiteindelijk net zo funest als die verdomde pil - en op strikte tijden naar bed gaat en opstaat, is dat hele probleem in een handomdraai opgelost.

Kleine moeite. Je neemt gewoon een ander leven in plaats van zo'n pil.

Ik slik al tien jaar slaapmiddelen: lieve, kleine tabletjes die binnen twintig minuten werken, zonder noemenswaardig groepswerk. Al tien jaar dezelfde lage dosis, al tien jaar geen slaapprobleem meer.

Wel een sociaal probleem: de weekendarts die bedenkelijk zijn hoofd schudt, alsof je hem zojuist om een forse ampul morfine hebt gevraagd. Kennissen die handen voor de monden slaan, monden waaruit een veertig jaar oude walm van whisky stijgt: 'Slik jij?' Je wordt ter plekke gecriminaliseerd, je gaat slecht met je lijf om. Dit soort mensen heeft nooit gewoon een lichaam.

Ik stel me zo voor dat zwangere vrouwen die het gore lef hebben om in een ziekenhuis te bevallen en niet lekker thuis, met de vroedvrouw en een natte dweil op het voorhoofd, dezelfde afkeuring te verduren krijgen.

Makkelijk hoor, zo zonder lijdensweg je probleem oplossen. Het is iets typisch Nederlands, het heeft evenveel met Calvijn te maken als met ordinaire bedilzucht, het is altijd anti-wetenschap, anti-vooruitgang, voor de pure natuur, en ik vind het nog steeds een wonder dat de nazi's hier in 1933 geen stevige voet aan de grond hebben gekregen.

Meer over