GGZ wil hotel voor patiënten uit psychiatrie

De centrale cliëntenraad van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in Friesland wil een hotel speciaal voor psychiatrisch patiënten beginnen. Het personeel moet bestaan uit lotgenoten en er kan worden overnacht tegen gereduceerd tarief....

Van onze verslaggeefster

'Er zijn maar heel weinig mensen in de psychiatrie die zich een vakantie kunnen veroorloven', zegt Jaap Faber, algemeen adjunct van het dagelijks bestuur van de centrale cliëntenraad. De meesten leven volgens hem langdurig van een AWBZ-uitkering. Daarnaast durven velen niet weg uit angst dat hun gedrag niet wordt geaccepteerd, aldus Faber.

Stichting HoteldeBotel, die het plan voorbereidt, kan voor de bouw van het hotel beschikken over 580 duizend euro uit een fonds waarvan Faber de naam niet wil noemen. Voor het inhuren van personeel is vier ton aan ESF-subsidie uit Brussel binnengehaald.

It Ankerplak, zoals het hotel gaat heten, moet aan water komen te liggen. In Haarlem komt een soortgelijk hotel, Pit-Stop. Ook in Schotland, Italië en Duitsland is de formule bekend.

Meer over