Nieuws

Ggz-organisaties doen appèl na fatale schietpartij: 98 procent van onze cliënten is niet gewelddadig

Een cliënt van een Haagse ggz-instelling schoot vorige week twee medewerkers neer. Een van hen overleed twee dagen later in het ziekenhuis. Vandaag vragen 58 organisaties aandacht voor de getroffen medewerkers, maar ook voor hun cliënten.

null Beeld Hollandse Hoogte / VRPress
Beeld Hollandse Hoogte / VRPress

Vorige week maandag werd de Haagse ggz-instelling Parnassia opgeschrikt door een fatale schietpartij. Een 67-jarige cliënt nam een wapen mee naar zijn afspraak en schoot daar twee medewerkers neer: een 36-jarige behandelaar en een 53-jarige beveiliger. Daarna vluchtte de cliënt naar zijn auto en benam zich het leven.

De beveiliger overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. De behandelaar is ernstig verwond maar verkeert buiten levensgevaar.

Buurtbewoners van de schutter verklaarden tegenover het AD en De Telegraaf dat de man een hersenbloeding had gehad. Sindsdien zou hij zich ‘eenzaam’ voelen en kampten hij met depressies. Buren zeggen politie en gemeente meermaals te hebben gewaarschuwd, onder meer toen man met een pistool in de hand bij de buren zou hebben aangebeld. ‘Ik wil met je praten voordat ik mezelf afschiet’, zou hij hebben gezegd.

Na het ongeval liet de politie weten dat de man tot januari van dit jaar een wapenvergunning had. Die werd ingetrokken na een incident in januari 2021. Ook zijn wapen en munitie zijn destijds ingenomen. Hoe de man opnieuw aan een wapen kwam, is onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak, en kijkt daarbij ook naar de rol van de instanties.

Paginagrote advertentie

Maandagochtend verscheen een paginagrote advertentie in diverse kranten, waaronder de Volkskrant. Namens 58 instellingen schrijft de Nederlandse ggz daarin geweld tegen hulpverleners ‘nooit te accepteren’. Tegelijkertijd mag de schietpartij ‘geen weerslag hebben op de 1,3 miljoen mensen die jaarlijks een beroep doen op de ggz’.

Een boodschap om juist nu over het voetlicht te brengen, zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst. ‘Na zo’n heftig incident word je gesterkt in de gedachte dat onze cliënten de weg kwijt zijn. Maar dat is een kwalijk stigma. 98 procent van hen is niet gewelddadig en doet dit niet. Die hebben een eetstoornis, burn-out of verslaving.’

De schietpartij is een ‘afschuwelijk incident’, maar tegelijkertijd ook ‘exceptioneel en buiten proportie’, aldus Winkelhorst. ‘De schietpartij vond plaats in een reguliere instelling. Geen plek voor personen met zware problematiek, maar een plek waar je zo in en uit kunt lopen. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld een supermarkt. Wat dat betreft had het incident net zo goed daar kunnen gebeuren.’

Volgens de ggz-woordvoerder zijn dergelijke geweldsuitspattingen nauwelijks te voorkomen. Al helpt het wel als we mentale problemen bespreekbaarder te maken, aldus Winkelhorst. ‘Het leven kent pieken en dalen, het is niet raar om daarbij hulp te zoeken. Soms bezoek je een arts voor een gebroken been en soms bezoek je er een voor een mentaal probleem. Dat is volstrekt normaal.’

Meer over