GGD waarschuwt voor nieuwe ziekte homo's

De GGD's in Amsterdam en Rotterdam en de Schorerstichting beginnen een voorlichtingscampagne over een nieuwe geslachtsziekte bij homoseksuele mannen. Het is een ernstige vorm van chlamydia....

Het afgelopen weekeinde is de medische wereld op de hoogte gebracht middels een ingezonden brief van de GGD-Rotterdam in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat zaterdag verscheen. Ook in Amsterdam is de ziekte, die in de tropen veel voorkomt, gesignaleerd.

De ziekte is een ernstige variant van de gewone chlamydia, een van de meest voorkomende geslachtsziekten in Nederland.

LGV (Lymphogranuloma venereum) is goed te behandelen. Gedurende drie weken moet een antibioticum worden geslikt. Voor gewone chlamydia is een kuurtje van een dag of drie veelal voldoende.

Volgens de inventarisatie van de GGD Rotterdam komt de ziekte alleen voor bij mannen met veel wisselende en veelal anonieme seksuele contacten. Zij melden in alle gevallen dat sprake is geweest van onbeschermd anaal contact. Veel mannen met LGV zijn ook besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

Volgens Wim Zuilhof van de Schorerstichting, die voorlichting geeft aan homoseksuele mannen, is onduidelijk hoe ernstig de situatie is. 'Mogelijk kijken we naar het topje van de ijsberg. Het is belangrijk dat besmette mannen zich zo snel mogelijk laten behandelen. De ziekte is ernstig en besmettelijk.'

Een bijzonder gevaar is dat mannen die LGV hebben, bevattelijker zijn voor HIV. Mannen die al seropositief zijn en LGV hebben, geven het virus gemakkelijker door aan anderen.

Meer over