NIEUWS

GGD’s volgen Noord-Limburg: kwetsbaren krijgen vaccin dat over is

In navolging van de GGD Noord-Limburg gaan steeds meer GGD’s vaccins die aan het eind van de dag overblijven toedienen aan ‘schrijnende gevallen’. De GGD Fryslân heeft huisartsen gevraagd patiënten aan te dragen, andere gezondheidsdiensten treffen voorbereidingen om datzelfde te doen.

Willem Feenstra en Charlotte Huisman
Coronavaccins worden ingeladen en vervoerd vanuit de opslag in Oss. Beeld ANP
Coronavaccins worden ingeladen en vervoerd vanuit de opslag in Oss.Beeld ANP

‘De meeste GGD’s staan ervoor open de restvaccins aan kwetsbare doelgroepen te geven’, bevestigt een woordvoerder van GGD-koepel GHOR. ‘Ze gaan alleen niet zelf beslissen wie ervoor in aanmerking komt, dat moet via de huisartsen.’

Vorige week bleek dat de GGD Noord-Limburg als enige gezondheidsdienst werkte met een zogenoemde ‘spillagelijst’. Daarop stonden schrijnende gevallen, vaak doodzieke mensen, die door de huisartsen uit de regio waren aangedragen en die in de reguliere vaccinatieplanning nog niet aan de beurt waren. Als aan het eind van de dag vaccin over was, konden zij worden opgeroepen.

Een nieuwe richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid leek aan die praktijk een eind te maken. Maar onder druk van andere politici draaide minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in het Kamerdebat plots bij: GGD’s mogen toch kwetsbaren vaccineren met spillage, zei hij.

Sinds dat moment krijgen deGGD’s dagelijks tientallen telefoontjes van zieke mensen die graag op een spillagelijst willen. En hoewel steeds meer gezondheidsdiensten nu zo’n lijst opstellen, willen zij niet zelf bepalen wie ervoor in aanmerking komt. Naar Limburgs voorbeeld moet de lijst worden opgesteld door huisartsen.

Schrijnendste gevallen

De GGD Fryslân heeft huisartsen in de provincie al gevraagd om een lijst met de vijf schrijnendste gevallen uit hun patiëntenbestand. Deze mensen komen op de spillagelijst en kunnen tussen 19:00 en 20:30 uur worden gebeld om een prik te komen halen. De GGD Fryslân schat het aantal ‘restvaccins’ op maximaal twintig per dag.

‘Op deze manier hoopt de GGD de zeer kwetsbaren in Friesland te vaccineren, die in de reguliere vaccinatiestrategie van het ministerie nog lang niet aan de beurt zijn’, aldus de GGD Fryslân. ‘Bovendien komen zo de restvaccins ook terecht waar het hard nodig is.’

Ook de GGD’s Brabant-Zuidoost en Regio Utrecht overwegen spillage in te zetten voor de meest kwetsbaren. ‘We willen deze groep graag meenemen, maar we moeten alleen nog uitzoeken hoe’, aldus en woordvoerder van de GGD Brabant-Zuidoost. Beide GGD’s willen voorkomen dat ze zelf moeten kiezen wie op een eventuele lijst komen. ‘Daarnaast vinden we het belangrijk om te melden dat we elke dag maar een paar vaccins overhouden’, zegt een woordvoerder van de GGD Brabant-Zuidoost. ‘We kunnen mensen niks beloven.’

Per GGD-vaccinatielocatie (er zijn er nu zo’n honderd, het aantal neemt wekelijks toe) kunnen dagelijks momenteel tot zo’n vijf doses vaccin overblijven uit aangebroken flacons, is de schatting van de GGD. Omdat ook nieuwe GGD-medewerkers gevaccineerd blijven worden, zal niet alles naar kwetsbaren gaan.

Vorige week, toen de GGD Noord-Limburg werd teruggefloten, keerde ook de GGD-koepelorganisatie GHOR zich tegen het Limburgse beleid. De GGD GHOR-woordvoerder zei toen dat de GGD ‘de scheidsrechtersrol niet kan vervullen’ en dat de nieuwe richtlijn van het ministerie ‘houvast’ bood. Nu zegt de koepel dat dit een ‘misverstand’ was.

Meer over