Nieuws

Gezondheidsraad: vaccineer alle baby’s tegen het rotavirus

Alle pasgeboren baby's moeten worden ingeënt tegen het zeer besmettelijke rotavirus dat een ernstige darminfectie kan veroorzaken, soms met dodelijke afloop. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Jaarlijks belanden in Nederland 3.600 kinderen onder de 5 jaar in het ziekenhuis met een rotavirusinfectie.

Ellen de Visser
null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

De Gezondheidsraad adviseerde vier jaar geleden al om het vaccin in ieder geval te geven aan kinderen uit risicogroepen, bijvoorbeeld aan baby's die te vroeg zijn geboren. Dat zou vorig jaar zomer gaan gebeuren, maar de coronapandemie zorgde voor uitstel.

Inmiddels zijn meer buitenlandse gegevens bekend: in landen waar al grote groepen kinderen zijn gevaccineerd, blijkt het aantal infecties tot ruim 80 procent af te nemen. Daarom acht de Raad vaccinatie nu zinvol voor alle kinderen. Daarvoor moet dan wel de prijs van de vaccins omlaag, van 75 euro per kind naar minder dan 50 euro.

Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor het rotavirus, dat ernstige diarree en veelvuldig braken kan veroorzaken. Daardoor kunnen ze zo uitdrogen dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Als een kind niet op tijd wordt behandeld kan door de uitdroging een shock ontstaan waardoor organen uitvallen. Dat kan in een enkel geval een fatale afloop hebben.

Meer over