Gezondheidshuis voor hoeren in de maak

Naar Vlaams model is burgemeester Cohen van Amsterdam bereid in de rosse buurt een ‘gezondheidshuis’ in te richten voor prostituees....

In Antwerpen bestaat al zo’n opvanghuis en volgens de PvdA-raadsleden Schaapman en Asante kan dit succesvolle model zonder veel problemen worden overgenomen door Amsterdam. Beide vrouwen hebben uitgebreid onderzoek verricht naar de situatie in de Amsterdamse seksindustrie en eerder dit jaar vastgesteld dat op de Wallen sprake is van wantoestanden. Veel prostituees, aldus de raadsleden, zijn slachtoffer van mensenhandel.

Het opheffen van het bordeelverbod, vijf jaar geleden, heeft volgens hen in veel gevallen niet geleid tot verbetering van de omstandigheden waaronder de prostituees werken. De escortbranche is nog ongrijpbaarder geworden. Cohen en alle overige fracties onderschreven deze conclusies donderdag tijdens een debat van de raadscommissie Algemene Zaken. Fractievoorzitter Asscher van de PvdA pleitte eerder deze maand voor een actief ontmoedingsbeleid voor raamprostitutie op de Wallen.

In Antwerpen worden ongeveer tweeduizend prostituees opgevangen door een team van sociaal verpleegkundigen, een arts en straathoekwerkers. Een mobiel team bezoekt alle sectoren van prostitutie, niet alleen peeskamers, bars en bordelen, maar ook parken waar zich jongensprostituees ophouden.

Een belangrijk onderdeel van zo’n gezondheidshuis is een daaraan verbonden expertisecentrum mensenhandel, waar samen met de politie de gedwongen prostitutie in kaart kan worden gebracht.

De seksbranche zelf lijkt niet te springen om zo’n centrum. Tijdens het debat kregen de raadsleden folders uitgereikt van het Prostitutie Informatie Centrum – een aan de commerciële sekshandel verbonden organisatie – waarin de indruk wordt gewekt dat het allemaal reuze meevalt en dat de Wallen prima zijn georganiseerd.

Meer over